min

Tags in dit artikel

, , ,

Het zijn barre tijden voor NVIDIA en het lijkt erop dat de verlichting van de pijn nog even op zich laat wachten. Het vlaggeschip Fermi, waarmee de chipmaker de high-end-markt wil bestormen, is volgens bronnen van de website DigiTimes wederom uitgesteld, ditmaal tot maart 2010.

Als alles volgens planning was verlopen had de Fermi inmiddels al sinds november in de winkelschappen gelegen. In november bracht een aantal partners van NVIDIA naar buiten dat de Fermi was uitgesteld en officieel gelanceerd zou worden op de Consumer Electronic Show die in januari 2010 wordt gehouden. Dat zou volgens insiders komen omdat NVIDIA de oude revisie van de kaart niet goed genoeg vond voor massaproductie. Maar volgens bronnen in de Taiwanese hardwaremarkt heeft NVIDIA zijn partners laten weten dat de officiële lancering van de kaart nu in maart 2010 zal gaan plaatsvinden.

Als eerste zal in maart de 40 nm Fermi-GF100 met GDDR5-geheugen verschijnen, in het tweede kwartaal gevolgd door de GF104 voor de high-end-markt. Tot die tijd moeten de GTX295, 285, 275 en 260 de zaken waarnemen op dit gebied. Voor de perfomance-markt zou NVIDIA de GeForce GTS250, GT240/220 en 9800GT/9500GT willen gebruiken om te concurreren met de Radeon HD 5770/5750, 4870/4850 en 4670/4650 van AMD. In de mainstream-markt zal NVIDIA zich voornamelijk richten op de GeForce 210.

Voor NVIDIA is de uitstel van de Fermi een zoveelste tegenslag. In oktober van dit jaar kondigde het bedrijf al aan te stoppen met de ontwikkeling van de nForce-chipset. Daardoor moet het bedrijf het nu hebben van de losse grafische kaarten en de producten voor de high-end-computingmarkt. Enig lichtpuntje daarin is momenteel het gerucht dat NVIDIA’s op ARM-gebaseerde mobiele processor Tegra het kloppende hart van Apple’s tablet zou worden.

Het is te hopen voor NVIDIA dat deze geruchten waarheid zijn en dat het bedrijf daarmee de komende kan blijven investeren in nieuwe ontwerpen, want met het uitstel van de Fermi krijgt concurrent AMD ruim baan op de high-end-markt voor grafische kaarten. Volgens de bronnen van DigiTimes komt AMD namelijk al in januari met de 40 nm HD 5670/5570 (Redwood) en HD 5450 (Cedar). AMD had al een paar maanden als enige DirectX 11-kaarten op de markt, maar krijgt met zijn nieuwe kaarten dus nog eens drie maanden vrij spel van NVIDIA. Geluk bij ongeluk voor NVIDIA is dat de capaciteit van de 40 nm-productieprocessen in Taiwanese fabrieken nog beperkt is, waardoor AMD waarschijnlijk enige tijd niet aan de vraag zal kunnen voldoen, maar NVIDIA zal met de Fermi toch een statement moeten maken als het de zure nasmaak van 2009 wil wegspoelen.