Zou het eindelijk zover zijn? Volgens Bronnen wel. De lang verwachtte 40Nm DX11-kaart van NVIDIA, Fermi genaamd, vernoemd naar de uitvinder van de kernreactor, komt er aan!

Na een lange ontwikkelperiode met vele tegenslagen, een aantal ‘re-spins’ (lees herontwerpen), vele geruchten dat de kaart niet zou bestaan en in ieder geval niet voor het eerste kwartaal 2010 werkend te zien zou zijn, heeft NVIDIA aangekondigd dat de kaart werkt en in december in de schappen zou moeten liggen.

De pre-orders vliegen volgens NVIDIA de deur uit, ondanks dat NVIDIA de kaart nog niet officieel heeft gelanceerd. Officieel stond de kaart gepland voor november, maar die paar weken vertraging zullen we maar voor lief moeten nemen. Er zijn veel wafers besteld, maar voornamelijk voor de budget en laptop-markt, maar ook voor de server-markt, waar op de zelfde Fermi-chip veel meer winst geboekt kan worden. Het zal niet verwonderlijk zijn dat om die reden de server-markt voorrang krijgt bij introductie van de peperdure chip.

De 40Nm TSMC chip zou nog een stuk beter presteren dan de HD5000 serie. Dat is ook niet zo verwonderlijk met de totale specificaties van de kaart; ruim 3 miljard transistors op een 40Nm chip, 512 ‘Cuda-cores’, voorheen shader cores, 1mb L1 cache geheugen, 768KB L2 unified geheugen en van 1,5Gb tot 6Gb DDR5-geheugen op een 384-bits bus verdeeld over 6 keer 64 bit. NVIDIA heeft aangekondigd dat er zelfs met de lancering een kaart met een dual GPU bij je lokale hardware-boer op de planken moet liggen.

Dat deze kaart goed moet gaan presteren is duidelijk, alleen, tegen welke prijs is de vraag? Dat de kaart voor de high-end markt een flinke duit mag gaan kosten is duidelijk. Kan de kaart wel concurreren met de goed geprijsde HD5000-serie van ATI? Het is bekend dat de high-end markt eigenlijk een niche is in vergelijking met de mainstream- en budgetmarkt en daar heeft ATI met de HD5700-serie de zaken prima op orde. Er wordt wel verwacht dat de kaart zeker in het begin nog maar mondjesmaat verkrijgbaar zal zijn. We kunnen niet anders doen dan met spanning afwachten of de kaart gaat doen wat NVIDIA beloofd en of de kaart op tijd is om door Sinterklaas persoonlijk in je rubberen kaplaars te proppen. Nu alleen nog hopen dat het budget van de Sint of Santa toereikend genoeg is. Bij ondergetekende staat deze kaart uiteraard op het verlanglijstje.