Windows 11 23H2-update leidt tot prestatieverlies, maar er is een oplossing

Windows 11 23H2-update leidt tot prestatieverlies, maar er is een oplossing

Microsoft heeft Windows 11 voorzien van update 23H2, maar niet alles lijkt volgens plan te verlopen. Gebruikers klagen over slechtere prestaties sinds men de update heeft geïnstalleerd. De boosdoener lijkt Windows Defender te zijn.

Op 31 oktober lanceerde Microsoft Windows 11 23H2, dat als blikvanger de inschakeling van Windows Copilot bevatte. Destijds bleken er al gauw meerdere problemen te zijn: gebruikers kregen de update vaak niet eens geïnstalleerd en was het voor anderen niet mogelijk om deze terug te draaien. Ook toen was duidelijk dat er sprake was van terugvallende prestaties, maar zouden deze inmiddels met latere updates opgelost zijn.

Echter lijkt de update een maand later nog steeds een ongewenst effect te hebben. Scores in CPU-benchmarks zijn bij meerdere gebruikers significant lager dan voorheen. Veelal gaat het om een vermindering in CPU-prestaties van 5 tot 8 procent.

Defender de boosdoener

Het lijkt erop dat een fout bij Microsoft Defender voor de plotselinge problemen zorgt. Microsoft stelt daarom dat gebruikers deze applicatie met een paar PowerShell-commands dienen te resetten, waarna een pc-reboot en het aanzetten van CPU Virtualization in de BIOS voldoende zou moeten zijn.

Specifiek gaat het om de PowerShell-commands 1) “Set-ExecutionPolicy Unrestricted”, gevolgd door 2) Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage”.

Het is bij lange na niet de eerste keer dat een Windows-update voor onvoorziene fouten zorgt. Vaak is het bewijs daarvoor te vinden in CPU-benchmarks. In eerdere gevallen bracht Microsoft al gauw een oplossing uit, zoals het geval was in juli van dit jaar.

Lees ook: Compacte Windows 11-variant Tiny11 brengt OS naar alle Windows 10-pc’s