Bungie heeft een dag na de X10-show van Microsoft een videodocumentaire (ViDoc) van Halo: Reach gelanceerd. Eerder werd al bekend dat er in mei dit jaar een multiplayerbèta van de game zal starten.

In de ViDoc komen diverse medewerkers van Bungie aan het woord, maar ook zijn er diverse gameplaybeelden te zien. Daaruit zijn een aantal dingen op te merken die vooral interessant zullen zijn voor de Halo-fans.

Het lijkt erop dat het oude pistool uit Halo weer terug is, dus met een scope, maar niet gedempt. Ook lijkt het erop dat de battle rifle vervangen wordt door de ‘DMR’. Dit enkelschots wapen is voorzien van een scope en heeft een hoge vuursnelheid. Een ander nieuw wapen is de granaatwerper, te vergelijken met de Brute shot.

Opmerkelijk is ook dat er tijdens de gampeplaybeelden een sprintende Spartan te zien is, sprinten is in de andere Halo-games niet mogelijk. Andere nieuwigheid zijn stealth-kills. Verder wordt er in de video gezegd dat Halo: Reach een sandbox-game gaat worden, maar wat daar precies mee bedoeld wordt is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de vijanden in de game niet gescript zullen worden.

Duidelijk is ook dat Bungie goed heeft gekeken naar de succesvolle online shooter Call of Duty: Modern Warfare 2. Het wordt in Halo: Reach namelijk mogelijk om je harnas aan te passen en ook te voorzien van extra’s die je nieuwe mogelijkheden geven. Zo is er bijvoorbeeld een extra die je sneller laat sprinten of meer wapens laat meedragen. Dit systeem heeft veel weg van het perk-systeem uit Modern Warfare 2.

Voor Halo: Reach heeft Bungie de Halo 3-engine volledig geüpgraded, waardoor veel grotere maps mogelijk zijn, maar ook enorme gevechten tussen de Covenant en Spartans/Marines. Overigens zijn de gameplaybeelden van deze gevechten nog niet voorzien van textures, maar het geeft een goed beeld van wat we kunnen verwachten van Halo: Reach.