3min

Combinatie van de diensten en technologieën van Appian en Amazon Bedrock en SageMaker van AWS moet Private AI breder beschikbaar maken.

Vorig jaar tijdens Appian World ontvouwde Appian zijn visie op AI. CEO Matt Calkins wond er geen doekjes om en wilde niets weten van Public AI. Dat soort AI “is niet gemaakt voor jou, maar voor de aanbieders ervan”, waren zijn woorden. Private AI had (en heeft) de toekomst, volgens hem. Wat toen volgde was de aankondiging van een aantal vrij specifieke zogeheten AI Skills, gericht op classificatie en extractie.

Voor organisaties is het echter ook belangrijk om AI breder in te kunnen zetten dan met alleen wat specifieke Skills. Uiteindelijk willen ook organisaties die in Private AI de toekomst zien AI inzetten over de hele breedte. Daarmee bedoelen we over de hele breedte van het aanbod van AI in de markt, maar ook voor de processen van de organisaties. Om dit mogelijk te maken, kondigt Appian vandaag een zogeheten Strategic Collaboration Agreement met AWS aan.

Data Fabric + GenAI

De samenwerking tussen Appian en AWS is potentieel erg interessant. Het moet er namelijk voor gaan zorgen dat de public cloud en Private AI met elkaar verbonden worden. AWS biedt met Bedrock een managed service aan waar op dit moment ruim twintig Foundation Models instaan. Daarnaast heeft AWS al heel lang SageMaker, waarmee het ML-functionaliteit kan toevoegen aan applicaties en processen.

Het voornaamste waar Appian de laatste tijd mee heeft gewerkt en op heeft gebouwd, is de Data Fabric. Dat is een zeer fraai stukje technologie waarmee Appian alle databronnen met elkaar in verbinding kan brengen, maar dit ook op een manier kan doen die voldoet aan zelfs de strengste wet- en regelgeving, ook in zwaar gereguleerde bedrijfstakken.

Veel nieuwe mogelijkheden

Als het Appian lukt om Bedrock en SageMaker optimaal te koppelen aan de Data Fabric waarop het hele hedendaagse automation en orchestration platform van het bedrijf is gebouwd, is het mogelijk voor organisaties om Private AI (dat is in principe alle AI waar de Data Fabric aan ten grondslag ligt) breed in te zetten, ook in combinatie met LLM’s. Appian zorgt er dan voor dat alles binnen de compliance-grenzen blijft. Het is daarnaast ook mogelijk om de modellen aan te passen binnen de parameters van Private AI. Gevoelige data blijft te allen tijde veilig en vertrouwelijk. De AI- en ML-diensten van AWS zijn zelf uiteraard ook gebouwd op basis van courante security en privacy best practices.

Volgens Mike Beckley, de CTO van Appian is deze nieuwe samenwerking een “grote sprong voorwaarts”. Een stap die zowel Appian als organisaties die AI in willen zetten ook wel echt moeten zetten overigens. Volgens Beckley is de AI-economie een feit inmiddels. Dan moet je mee, anders loop je het risico om achtergelaten te worden.

Dat Appian voor deze samenwerking een strategische samenwerking met AWS afsluit is tot slot niet zo verrassend. Het SaaS-aanbod van Appian draait al sinds 2007 bij AWS, dus dan is dit een logische keuze. Het was een stuk vreemder geweest als de keuze op een andere aanbieder was gevallen.

Lees ook: Appian’s Data Fabric haalt meer uit data, waar die ook staat