min

Tags in dit artikel

Goed nieuws voor fans van de X-COM-serie, ontwikkelaar 2K Games heeft aangekondigd dat het een nieuw deel in de serie gaat ontwikkelen. Er is echter een kleine maar, de nieuwe game wordt geen turn-based strategiegame, maar een firstperson-shooter.

Het is goed mogelijk dat de wat ouderen onder ons zich vele uurtjes vermaakt hebben met de game UFO: Enemy Unknown, ook wel bekend als X-COM: UFO Defense. In deze game uit 1994 krijg je de leiding over de Extraterrestrial Combat Unit (X-COM), een internationale krijgsmacht die de toenemende invasies van aliens moet tegengaan. Als speler moet je niet alleen een netwerk van basissen bouwen en onderhouden, je zult ook UFO’s moeten onderscheppen, troepen op invasies afsturen en nieuwe technologieën ontwikkelen. De game werd zeer goed ontvangen, enerzijds vanwege de sterke strategische en turn-based gameplay, maar ook vanwege de beklemmende sfeer die de game uitstraalde. De game is dan ook in heel wat lijstjes van beste pc-games ooit te vinden.

In de serie werden nog een drietal games uitgebracht, maar deze behaalden nooit hetzelfde succes als UFO: Enemy Unknown. De intellectuele eigendommen van de game gingen in de loop der jaren van hand tot hand. De originele ontwikkelaar van de game, MicroProse, werd in 1998 overgenomen door Hasbro Interactive. Dat werd in 2001 echter verkocht aan het Franse bedrijf Infogrames, dat later weer werd omgedoopt tot Atari Inc. In 2005 verkocht Atari een aantal intellectuele eigendommen aan Take-Two Interactive, waaronder de rechten van X-COM.

2K Games, een dochter van Take-Two, bracht in 2008 de oude games in de X-COM-serie opnieuw uit via Steam. Maar nu, 16 jaar na de release van de eerste X-COM game, heeft 2K Games een nieuwe game aangekondigd in de serie. Maar fans hoeven zich niet te verheugen op een nieuwe turn-based strategiegame, 2K Games heeft gekozen om een firstperson shooter in het X-COM universum te ontwikkelen. De game, die simpelweg XCOM (zonder het streepje) zal gaan heten, zal volgens 2K Games echter niet een hersenloze shooter worden, maar weldegelijk strategische elementen bevatten.

In de game kruip je in de huid van een FBI-agent die de taak heeft om "de groeiende dreiging te identificeren en te vernietigen". Hoe de game er inhoudelijk uit gaat zien is nog niet bekend, 2K Games heeft wat artwork vrijgegeven. Ook over de gameplay is nog weinig bekend, in een persbericht meldt 2K Games het volgende: "Players will be placed in charge of overcoming high-stake odds through risky strategic gambits coupled with heart-stopping combat experiences that pit human ingenuity — and frailty — against a foe beyond comprehension."


Voor veel fans van het eerste uur zal een dergelijke uitspraak waarschijnlijk niet de nodige teleurstellingen wegnemen. 2K Games geeft in het persbericht verder aan dat ontwikkelstudio 2K Marin aan de game zal werken, deze studio was eerder verantwoordelijk voor de succesvolle shooters BioShock en BioShock 2. Navraag van de website IGN leerde echter dat deze uitspraak niet helemaal waar is. De ontwikkeling zal gedaan worden door het voormalige 2K Australia, 2K Games heeft deze studio sindskort ook de naam 2K Marin gegeven. Hoewel 2K Australia flink wat werk verzette voor de BioShock-games, gaat het kernteam van deze games dus niet aan de slag met XCOM.

Toch is het niet helemaal eerlijk om deze game bij voorbaat af te schieten, ontwikkelaar Bethesda Softworks heeft recent met Fallout 3 aangetoond dat een succesvolle turn-based-game ook omgezet kan worden naar een succesvolle shooter. Of 2K Marin daar ook toe in staat is zal de tijd moeten leren. In ieder geval hoeven PS3-eigenaren zich geen zorgen te maken, XCOM wordt alleen ontwikkeld voor de Xbox 360 en de pc, een releasedatum is vooralsnog niet bekend.