1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Na wat vertragingen heeft Mozilla eindelijk Firefox 3.6.4 vrijgegeven. Het komt met een grote toevoeging: bescherming tegen crashes door plugins van derde partijen, voornamelijk Flash van Adobe.

De nieuwe versie, die je hier kunt downloaden, komt met een aantal bug fixes en upgrades voor de stabiliteit, maar waar de gemiddelde gebruiker het meeste om zal geven is de bescherming tegen crashes. Dit is namelijk één van de sterke punten van concurrent Google Chrome. De bescherming zorgt ervoor dat plugins van derden (in het bijzonder Flash, Quicktime en Silverlight) in een apart proces dan dat van de browser starten. Vroeger gebeurde dat in hetzelfde proces waardoor je hele browser crashte als er een plugin niet werkte. Als nu een plugin ophoudt met werken stopt alleen dat proces en het proces van de webbrowser blijft doorlopen, dus je browser zal niet samen met de plugin crashen. Om de plugin te herstarten hoef je alleen de pagina te vernieuwen.

Momenteel is het zo dat alleen gebruikers van Windows en Linux toegang hebben tot deze functie. Volgens Mozilla waren er te grote veranderingen nodig om deze functie ook in de Mac OS X versie te implementeren. Ze beloven echter wel dat de functie wel aanwezig zal zijn in de aankomende Firefox 4 versie, die ergens aan het einde van het jaar zou moeten uitkomen.