Het einde van Flash is inmiddels al jaren in zicht, alles en iedereen dumpt de verouderde Adobe technologie, zelfs Adobe zelf. Het alternatief is HTML5 maar het uitfaseren van Flash laat lang op zich wachten. Mozilla gaat in Firefox nu drastische maatregelen nemen. Vanaf augustus gaat Firefox alle Flash-content standaard uitzetten.

Het is de bedoeling om met Firefox 48 alle niet primaire Flash-content zoals banners uit te schakelen, en in de loop van 2017 ook primaire Flash-content standaard uit te schakelen. Hieronder vallen videospelers en Flash-spelletjes.

Tegelijk blijft het voor de gebruiker wel mogelijk om Flash-content te gebruiken. De primaire content, zoals Flash-spelletjes en video’s, moeten nog afgespeeld kunnen worden, maar gebruikers moeten er vanaf 2017 bewust voor gaan kiezen.

Firefox schetst een beeld waarin mensen een icoontje te zien krijgen op webpagina’s met Flash-inhoud, waarop ze kunnen klikken om de Flash-inhoud te activeren. Het gaat dan echt alleen nog om zichtbare content, alles wat onzichtbaar is en op de achtergrond loopt staat voortaan uit. Het is een strategie die Google ook al enige tijd in Chrome hanteert. Uiteindelijk zullen de browsers waarschijnlijk in 2017 of 2018 definitief afscheid gaan nemen van Flash.

Er is volgens Firefox een goede reden voor deze stap. In de blogpost legt het uit dat "plug-ins vaak zorgen voor problemen met de stabiliteit, prestaties en beveiliging van browsers. Dat is een uitruil die gebruikers niet zouden moeten accepteren."

De zet is een eerste stap in een poging van Firefox om weer gebruikers terug te winnen. Het stelt tot slot dat de beweging van Flash vandaan het aantal crashes flink moet verminderen en moet zorgen voor "verhoogde veiligheid, verbeterde batterijduur, kortere laadtijden en verbeterde reactiesnelheid van de browser."