2min

Vorige week zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een interview dat Twitter geen bedreiging is voor Facebook. Toch besloot hij deze week een door Twitter ontwikkelde facebook applicatie die het mogelijk maakt om je vriendenlijst te importeren in Twitter te blokkeren.

Vorig jaar dacht Zuckerberg nog dat Twitter groter zou worden dan Facebook op basis van het aantal geregistreerde leden, inmiddels denkt hij dit niet meer. Hij zegt: "Ik keek naar het tempo waarin ze groeide en dacht: als dit zo doorgaat zijn ze ons in een 12 of 18 maanden voorbij, dit bleek echter niet correct te zijn, de groei van Twitter was onnatuurlijk het kwam door de vele media aandacht waardoor ze in korte tijd enorm groeide."

Dat de groei niet zo hard gaat als hij dacht is een hele opluchting , gezien hij in een interview toegaf redelijk geobsedeerd te zijn door Twitter. Hij is er nu van overtuigd dat Facebook altijd de grotere van de 2 zal blijven. Zuckerberg deed zelfs een poging in 2008 om Twitter te kopen, toen dat uiteindelijk niet lukte bouwde hij dezelfde functionaliteit in Facebook in.

Nu heeft Twitter afgelopen week een applicatie gelanceerd op het app platform van Facebook, elk ontwikkelaar kan namelijk binnen Facebook zijn eigen applicaties maken. Deze applicatie maakte het mogelijk dat je op Twitter je Facebook vrienden kon importeren, om zo te kijken of je die vrienden ook op Twitter kan volgen.

De mededeling van zowel Twitter als Facebook zijn kort en duidelijk.

Twitter: "De applicatie kan op dit moment geen toegang krijgen tot de Facebook vriendenlijst, dit lijkt een probleem te zijn aan de kant van Facebook."

Facebook: "We zijn samen met Twitter aan het kijken naar een oplossing voor dit probleem."

Twitter: "Facebook heeft ons laten weten dat ze de toegang tot de vriendenlijst met opzet hebben geblokkeerd, we proberen een oplossing te vinden met Facebook."

De redenen van Facebook zijn wellicht dat ze Twitter niet willen helpen om te groeien, maar het is ook gezichtsverlies en zeer gebruikersonvriendelijk als ze de blokkade in stand houden. Of Facebook een vergoeding heeft gevraagd aan Twitter voor deze applicatie is onduidelijk maar ligt wel voor de hand. Of de twee partijen er samen uit gaan komen of het ontaard in een grote ruzie en moddergooien is een kwestie van afwachten.