2min

Tags in dit artikel

, ,

Nate Smith, productmanager van Google Images, kijkt in een blogpost in het kort terug op negen jaar Google Images. In de aankomende dagen zullen er nieuwe features toegevoegd worden aan de zoekdienst voor plaatjes.

Google Images werd gelanceerd in 2001 en is sindsdien steeds populairder geworden. Nate Smith stelt dat plaatjes een belangrijke bron van inspiratie en informatie zijn en zegt dat er hard gewerkt is om gebruikers zo snel en accuraat mogelijk te voorzien van plaatjes.

"In 2001 hadden we 250 miljoen plaatjes geïndexeerd, in 2005 waren dat er 1 miljard. Vandaag de dag hebben we een index van 10 miljard plaatjes", aldus Smith.

In de komende dagen zullen er een aantal nieuwe functies uitgerold worden en een aantal aanpassingen aan de layout doorgevoerd worden. Zo zullen de opgevraagde plaatjes dichter op elkaar in een tegelpatroon getoond worden, om het makkelijker te maken om in één oogopslag meerdere beelden te bekijken.

Mensen die beschikken over een scherm met hoge resolutie kunnen ervoor kiezen om grotere thumbnails van de opgevraagde plaatjes te weergeven. Navigeren met het toetsenbord is geoptimaliseerd. Je kunt sneller door pagina’s scrollen door gebruik te maken van standaardwebsneltoetsen, zoals Page Up en Page Down. Bovendien zorgt de Instant Scrolling-functie ervoor dat je door maximaal 1000 plaatjes kan scrollen. Daarnaast is er een nieuwe hover-functie: als je met je muis over een thumbnail beweegt, dan krijg je een grotere preview van het plaatje te zien en extra informatie.

Meer informatie staat op de officiële Google Blog. Ook interessant is de Similar images-feature. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘car’ of ’tulips’ en vervolgens in het linkermenu kiest voor een specifieke kleur, formaat of type (bijv. foto, gezicht, clip-art) worden er alleen foto’s van gele auto’s getoond waarbij het plaatje groter is dan 800×600 pixels.