Blizzard, de maker van de populaire game World of Warcraft heeft een rechtszaak gewonnen van Scapegaming, een partij die illegale servers beschikbaar had gesteld voor de game World of Warcraft. Hierdoor was het mogelijk de game gratis te spelen.

Scapegaming had diverse servers draaien waarop gamers terecht konden om gratis World of Warcraft te spelen, iets wat bij Blizzard niet mogelijk is omdat er via een abonnement maandelijkse betaald dient te worden voor de game. Daarop beschuldigde Blizzard het bedrijf van oneerlijke concurrentie, schending van auteursrechten en het omzeilen van beveiligingen van World of Warcraft.

Via Scapegaming was het niet alleen mogelijk om gratis te spelen ook kon je virtuele items kopen en hogere levels behalen door er simpelweg voor te betalen. Blizzard heeft lange tijd bewijs verzameld en wist aan te tonen dat Scapegaming minimaal 2 miljoen dollar verdient moet hebben met deze praktijken. De rechter was onverbiddelijk en besliste dat Scapegaming 200 dollar moet betalen per keer dat de beveiliging van World of Warcraft is omzeild.

De schadevergoeding is daarmee makkelijk te bepalen, Scapegaming had op het hoogtepunt ruim 427.000 leden waarvoor allemaal de beveiliging is omzeild. 427.000 x 200 dollar is zo’n 85 miljoen dollar.

Scapegaming heeft nog niet gereageerd op de uitspraak het is onduidelijk of ze überhaupt in staat zijn het bedrag te betalen en of ze in hoger beroep gaan.