2min

Phillip Shoemaker, het hoofd van Apple’s App Store, ligt onder vuur om zijn wel heel opmerkelijke bijverdienste: het verkopen van fart- en urine-apps voor het iPhone-platform. Shoemaker is omstreden omdat hij verantwoordelijk is voor het goedkeuringsbeleid van de App Store.

Volgens Wired verkoopt Shoemaker onder de bedrijfsnaam Graynoodle verschillende iPhone-applicaties in de App Store. Enkele voorbeelden zijn een scheetapp met de naam ‘Animal Farts’, een plassimulator genaamd ‘iWiz’ en een koelkastmagneet-app met de naam ‘Medical Poetry’. Gray Noodle heeft in totaal zeven apps met prijzen variërend van 1 tot 2 dollar in de App Store staan. Shoemaker is een van de belangrijkste personen die bepaalt welke regels gelden voor het goedkeuringsproces. Zijn functie bij Apple in combinatie met zijn bijverdienste wordt dan ook gezien als omstreden en hypocriet.

De ontdekking doet veel stof opwaaien, omdat Apple’s goedkeuringsbeleid al meer dan eens negatief in het nieuws is gekomen. Met name omdat het bedrijf tot op de dag van vandaag geen duidelijke richtlijnen heeft gegeven waar ontwikkelaars zich aan moeten houden. Bij Apple worden wekelijks zo’n 15.000 applicaties ingediend, waarvan zo’n 5 procent word afgekeurd, doorgaans om technische redenen als we Apple-topman Steve Jobs mogen geloven. Toch weigerde het bedrijf in het verleden ook applicaties om allerlei andere uiteenlopende redenen, zoals ‘beperkte functonaliteit’ of ‘openlijk seksuele inhoud’.

"Het is toch enigszins hypocriet dat de chef van de App Store apps verkoopt die sommige mensen als ongewenst beschouwen", stelt Ben Kahle, ontwikkelaar van Me So Holy, een satirisch religieuze app die Apple medio 2009 weigerde wegens het bevatten van ‘aanstootgevend materiaal’. "Als zij dit soort dingen doen waarom wordt mijn applicatie dan afgekeurd?" vraagt Kahle zich af. "In het bijzonder wanneer de chef zelf dit soort dingen doet."

Wired heeft zowel Shoemaker als Apple om een reactie gevraagd. Een woordvoerster van het bedrijf laat in een verklaring weten dat Shoemaker is aangenomen vanwege zijn ervaring en perspectief als ontwikkelaar. Ook zegt ze dat de applicaties van Shoemaker geschreven, ingediend en goedgekeurd zijn voordat hij een Apple-medewerker werd en dat Apple-medewerkers applicaties in de App Store mogen verkopen als deze vóór hun aanstelling bij Apple zijn gepubliceerd.

Volgens Wired zijn drie van de zeven applicaties van Gray Noodle gepubliceerd na 9 maart 2009, toen Shoemaker via Twitter liet weten dat hij was begonnen bij Apple. De applicatie iWiz werd op 17 april 2009 gepubliceerd, Medical Poetry en 101 Cocktails op 27 maart 2009 volgens iTunes. Volgens oud-Apple-medewerker Evan Doll zijn Apple-medewerkers over het algemeen uitgesloten van de verkoop in de App Store en moeten ze daarvoor bij hun meerdere een ontheffing aanvragen.