1 min

Tags in dit artikel

, ,

Inwoners van politieregio Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 1 november aangifte doen via Skype met behulp van de webcam. Het korps is de eerste politieregio in Nederland die deze optie indient.

Een bezoek aan een politiebureau voor een aangifte is niet meer nodig. Dat liet het Gelderse politiekorps vandaag weten. Een aangifte kan op afspraak worden gedaan en het is mogelijk om vanaf elke plek ter wereld aangifte te doen.

Op een afgesproken tijdstip neemt een politiemedewerker via Skype contact op met de persoon die aangifte wilt doen. Daarna wordt allereerst de identiteit van de persoon vastgesteld, door middel van een paspoort of rijbewijs voor de webcam te houden. Vervolgens vindt de aangifte op de neutrale manier plaats, met als verschil dat de medewerker en de persoon niet in dezelfde kamer zitten. Naderhand als de aangifte is opgenomen, wordt deze schriftelijk uitgewerkt en naar de persoon gestuurd ter ondertekening.

Volgens diverse bronnen is de nieuwe aanpak een onderdeel van de regionale aanpak van cybercrime. Het gaat onder andere om heling via verkoopsites, hacking en kinderporno. Het plan is dat er in de toekomst ook andere strafbare feiten via Skype kunnen worden aangegeven.