2min

Tags in dit artikel

, ,

Vanaf 16 september 2004 12.00 uur is het mogelijk via internet aangifte te doen bij Regiopolitie Groningen voor acht veel voorkomende delicten.

Internetaangifte kan voor:
– diefstal af/uit auto
– diefstal fiets
– diefstal brom/snorfiets
– vernieling auto
– vernieling middelen openbaar vervoer
– vernielingen aan openbare gebouwen
– overige vernielingen/beschadigingen
– winkeldiefstal (zonder daderindicatie)

Voorwaarden
Voor het doen van aangifte via internet geldt een aantal randvoorwaarden. Zo mag er geen sprake zijn van geweld of een bekende dader. Ook als de dader sporen heeft achtergelaten wordt men verzocht naar het politiebureau te komen voor de aangifte.

De politie hoopt dat door deze mogelijkheid meer mensen aangifte doen. Aangifte via internet is geen vervanging van de aangifte op het politiebureau, maar een extra service die 24 uur per dag beschikbaar is. De binnen gekomen aangifte worden voor een belangrijk deel automatisch verwerkt, waardoor de politieorganisatie efficiënt de aangiften kan verwerken. De werkwijze gaat dus niet ten koste van het werk van de agenten op straat.

De landelijke voorziening voor internetaangifte maakt onderdeel uit van een grootscheepse ICT-vernieuwingsoperatie voor de Nederlandse politie. Internetaangifte moet ertoe leiden dat de burger meer centraal komt te staan in de dienstverlening aan het publiek. Met de invoering van de digitale aangifte wordt beoogd dat er meer aangiftes binnenkomen. De werkwijze brengt voordelen voor de politieorganisatie. Enerzijds een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Anderzijds leidt een verhoogde aangiftebereidheid tot meer inzicht in de veelvoorkomende criminaliteit.