1 min

Google-CEO Eric Schmidt heeft voor veel commotie gezorgd na een interview met CNN’s Parker Spitzer. In de uitzending vertelde Schmidt dat mensen beter kunnen verhuizen als zij niet willen dat hun huis wordt gefotografeerd door Street View.

"Voor Street View rijden we exact één keer langs", vertelde de CEO aan co-host Kathleen Parker van CNN. "Dus, je kunt gewoon verhuizen, nietwaar?" Hierna begon de CEO te lachen waardoor het onduidelijk was of de opmerking bedoeld was als grap. Het fragment is inmiddels aangepast en de woorden van de CEO zijn door CNN verwijderd.

Eerder maakte Schmidt al verontrustende opmerkingen. Een paar jaar geleden reageerde Schmidt op kritiek op het privacybeleid van het bedrijf. "Als je iets hebt waarvan je niet wil dat iedereen het weet, had je het in misschien in eerste instantie helemaal niet moeten doen." Daarnaast zei hij ook: "We weten waar je bent. We weten waar je geweest bent. We kunnen min of meer voorspellen waaraan je denkt."

Eric Schmidt voegde later in het gesprek toe dat Street View niet gaat om een situatie waarin huizen continu in de gaten worden gehouden. Onlangs bekende Google dat het privégegevens zoals e-mails en wachtwoorden sinds 2006 had onderschept en bewaard waren door de Street View-auto’s.