1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft toegegeven dat er sinds 2006 gegevens worden verzameld en bijgehouden door de StreetView-auto’s. Onder meer links, complete e-mailberichten en wachtwoorden zijn onderschept.

Google heeft zelf vermeld dat het verzamelen van de gegevens onopzettelijk is gebeurd. Het bedrijf zegt niet te hebben geweten dat persoonlijke data werd binnen gehaald. Daarnaast geeft het aan dat erg te zijn geschokken. "We willen deze data zo snel als mogelijk verwijderen en ik wil voor het feit dat we het in de eerste plaats hebben verzameld excuses aanbieden", vertelt Alan Eustace, senior vice president van Engineering & Research.

Al eerder was er een discussie over de data van Streetview. In mei was al bekend geworden dat Google persoonlijke gegevens van open WiF- netwerken had verzameld, maar deze data was niet geanalyseerd. Diverse toezichthouders hebben de data onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat er e-mails en wachtwoorden zijn onderschept.

Verschillende landen hebben overigens al maatregels genomen. Zo verplicht Italië Google nu om aan te kondigen waar de Streetview-auto’s zullen gaan rijden. Daarnaast startte Groot-Brittannië gisteren opnieuw een privacyonderzoek naar de dienst van Google.