WikiLeaks.org is inmiddels al enkele dagen niet meer bereikbaar doordat EveryDNS heeft besloten geen diensten meer aan te bieden aan WikiLeaks. De website van Wikileaks is nu bereikbaar via Wikileaks.ch en enkele honderden mirrors welke automatisch geüpdatet worden.

De medewerkers van Wikileaks hebben een manier gevonden om de website online te houden, de officiële website die nu op Wikileaks.ch draait zal de komende weken vast nog wel een aantal keer offline gaan door aanvallen van hackers. Alleen blijven er dan nog wel enkele honderden mirrors online van de website, welke allemaal op verschillende servers en locaties draaien. Deze mirrors zijn gewoon exacte kopieën van de website. Voor hackers is het simpelweg onmogelijk om al deze honderden mirrors offline te krijgen.

Op de website van Wikileaks staat nu een formulier en een stappenplan om Wikileaks te helpen. Elke website en instantie kan Wikileaks helpen, door ruimte beschikbaar te stellen op hun webserver, het hoeft slechts een paar gigabyte te zijn plus het dataverkeer.

Het stappenplan legt exact uit wat je moet doen en welke gegevens je moet overleggen aan Wikileaks. Het stappenplan van Wikileaks is vrij slim opgezet want door gebruik te maken van het SSH fingerprint systeem kunnen ze enorm snel al deze mirrors geautomatiseerd bijwerken. Waardoor deze mirrors vrij snel over de laatste informatie beschikken, inmiddels zijn er al ruim 200 van dit soort officiële mirrors.

Er zijn echter ook honderden onofficiële mirrors van instanties en websites die wilden helpen voordat deze methode beschikbaar was. Deze hebben gewoon de hele website van Wikileaks gedownload en opnieuw gepubliceerd. Deze mirrors zijn echter minder volledig en soms niet al te best bereikbaar.

Het is in elk geval duidelijk dat Wikileaks niet meer te stoppen is, nu de website te bereiken is op enkele honderden webadressen. Er zijn diverse overheden aan het onderzoeken hoe ze Wikileaks zo snel mogelijk offline kunnen halen, zoals bijvoorbeeld de Fransen en de Amerikanen maar dit is vergeefse moeite. Net zoals de seksfilm van Paris Hilton en Pamela Anderson altijd op internet te vinden zal zijn geldt dit ook voor de website van Wikileaks met al haar documenten.