1 min

Geheime verslagen van het Amerikaanse leger over de oorlog in Afghanistan zijn online gepubliceerd. Wikileaks kreeg de documenten in handen en deelde deze vervolgens met de New York Times, The Guardian en het Duitse Der Spiegel.

Het Witte Huis heeft de authenticiteit bevestigd en laat in een reactie op de publicatie weten dat de uitgelekte documenten de periode van 2004 tot 2009 beslaan, en dus grotendeels betrekking hebben op het ‘Bush-tijdperk’. In die periode zou er een groot tekort aan troepen zijn geweest.

De Amerikaanse regering verwijt Wikileaks dat het geen contact opgenomen heeft voorgaande aan de publicatie en stelt dat de publicatie mogelijk militairen of bondgenoten in gevaar zou kunnen brengen.

The Guardian spreekt van een van de grootste lekken van militaire documenten in de geschiedenis. Het zou gaan om een archief van bijna 90.000 dossiers; ‘een logboek van de geschiedenis van de oorlog in Irak’, aldus The Guardian. De krant heeft meer dan 200 van de belangrijkste militaire logboeken uit de database vertaald naar een interactieve map.

Uit de uitgelekte documenten blijkt onder meer dat de Taliban sterker zijn dan wordt beweerd, en dat er geheime operaties uitgevoerd zijn en nog steeds actief zijn om vijandelijke kopstukken te vermoorden.

The Guardian heeft meer dan 200 incidenten in kaart gebracht