1 min

Google is begonnen met het censureren van ‘piraterij gerelateerde’ termen uit zijn zoekonderdelen. Zoektermen als Rapidshare, Bittorent, megaupload of utorrent zullen niet meer te vinden zijn op Google.

Met de techniek van Google Instant krijgen gebruikers automatisch een zoeksuggestie als zij een deel van een woord hebben ingetikt. Google Instant zorgde er onder andere voor dat het intikken van ‘bitt’ voor resultaten zorgde van de zoekopdracht Bittorent. Google heeft besloten om voortaan te wachten tot gebruikers het hele woord hebben ingetoetst voordat de resultaten getoond worden. Dit heeft de zoekgigant gedaan omdat de resultaten te veel zou leiden naar websites met illegale content. Het intoetsen van ‘bitt’ zorgt momenteel voor een witte pagina. Voorheen was dit niet het geval. Voor termen die niet gerelateerd zijn aan piraterij werkt de suggestiefunctie wel nog steeds.

De bedrijven zijn beledigd over de Google-actie. Bestandenhoster Rapidshare is dan ook boos over de stap van de zoekgigant. "Zoekresultaten zouden de belangen en interesses van de gebruikers moeten vertegenwoordigen en niet die van Google of andere partijen", aldus Rapidshare tegenover Torrenfreak. Bittorent laat in hetzelfde artikel van Torrentfreak weten dat het bedrijf recht heeft om hetzelfde behandeld te worden als alle andere bedrijven die via Google te vinden zijn.