2min

Adobe heeft een eerste experimentele versie uitgebracht van een tooltje die flash bestanden moet omzetten in HTML5 code. Erg enthousiast hoeven we hier nog niet van te worden want het tooltje kent voorlopig enorm veel beperkingen. Mocht Adobe deze nog uit de weg ruimen gaat het zeker een interessant tooltje worden.

Met deze eerste preview versie van het conversietooltje is het mogelijk om FLA bestanden (orginele flash files), om te zetten in HTML5 code. Echter wordt actionscript code niet meegenomen bij de conversie en ook video en geluid ontbreken nog. Alleen simpele animaties kunnen op dit moment worden omgezet naar HTML5.

De output in HTML werkt voorlopig ook alleen in Chrome en Safari, Adobe heeft er op dit moment voor gekozen om alleen deze browsers te ondersteunen. Waarschijnlijk wordt dit in de toekomst wel verder uitgebreid.

De preview versie van het tooltje draagt op dit moment de codenaam Wallaby en is een zogenaamde AIR applicatie die werkt op Windows en Mac OS X. De Windows variant is zo’n 13,5 MB en de Mac OS X versie is bijna 30 MB. Het tooltje is gratis te downloaden bij Adobe Labs.

Het doel van Adobe is om Flash applicaties geschikt te maken voor platformen waarop Flash niet beschikbaar is. Zoals bijvoorbeeld iOS van Apple, het besturingssysteem van de iPhones en iPad’s.

Of het tooltje een succes gaat worden is op dit moment moeilijk in te schatten. Momenteel worden alleen nog Webkit browsers ondersteund (Chrome en Safari) en zijn de mogelijkheden nog enorm beperkt. Bij ingewikkelde flash animaties kan het uiteindelijk HTML5 resultaat de browser gewoon laten crashen. Helemaal bug vrij is het dus ook nog niet. Maar Adobe doet flink zijn best om HTML5 omarmen en om Flash wellicht een tweede toekomst te geven.