2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Adobe heeft vandaag Animate CC uitgebracht, het nieuwe programma om dynamische content mee te creëren en de directe opvolger en vervanger van Flash Professional. Adobe zet hiermee de stap op afscheid te gaan nemen van Flash en de focus komt meer te liggen op HTML5 en video’s. Flash wordt echter nog wel ondersteund.

Adobe laat middels een persbericht weten dat het de grootste update ooit is voor de applicatie en dat een naamswijziging dan ook niet de enige aanpassing is. Met Animate wordt het einde van Flash min of meer ingezet, de Flash-technologie wordt nog wel ondersteund maar de focus ligt duidelijk op andere formaten zoals HTML5 en video.

Adobe Animate CC maakt zoals de naam al doet vermoeden onderdeel uit van de Adobe Creative Cloud en de applicatie is dan ook niet los verkrijgbaar.

Met Adobe Animate CC is het mogelijk om geanimeerde HTML5-animaties te maken, maar ook video’s te exporteren met verschillende resoluties. De HTML5-animaties hebben uitgebreide ondersteuning voor allerlei nieuwe webtechnologieën zoals een HTML5-canvas en Typekit-integratie. Verder is er uitgebreide ondersteuning voor templates die met elke code-editor zijn aan te passen, bijvoorbeeld om code toe te voegen voor het Doubleclick advertentieplatform.

Flash is op zijn retour en heeft te kampen met een slecht imago door alle beveiligingslekken en problemen die daarmee worden veroorzaakt. Adobe had jaren geleden al door dat HTML5 de oplossing zou zijn en het antwoord daar gevonden moest worden, maar het heeft wel even mogen duren voordat het bedrijf Flash ook echt los durfde te laten. Dat lijkt het nu langzaam te doen, ondanks dat Flash nog steeds ondersteund wordt.

Mogelijk zorgt Animate CC ervoor dat nu meer bedrijf afscheid gaan nemen van Flash en de browserfabrikanten binnenkort ook hun ondersteuning voor Flash kunnen gaan staken.