Adobe heeft aangekondigd dat het begin volgend jaar Adobe Animate op de markt brengt als opvolger van Adobe Flash. Goed nieuws voor alle Adobe Flash-ontwikkelaars die hun broodwinning zagen verdwijnen, want met Adobe Animate kunnen creatief ook worden geëxporteerd als HTML5, WebGL, 4k-video en SVG.

Ontwikkelaars die zich hadden gespecialiseerd in het ontwikkelen van Flash-toepassingen hebben weer een toekomst, want met Adobe Animate kunnen zij hun creaties in de toekomst opslaan als HTML5, WebGL, 4K-video of SVG. Door de ondersteuning van deze nieuwe formaten kunnen creaties ook in de browser worden gebruikt zonder dat er zware plugins nodig zijn.

Met het verdwijnen van Flash is er een steeds grotere vraag gekomen naar HTML5-animaties, maar met Adobe Animate zullen ook WebGL en SVG populairder gaan worden, deze technieken komen voor een grote groep ontwikkelaars nu binnen handbereik. Het is nog even afwachten hoe afwijkend Adobe Animate precies gaat zijn ten opzichte van Adobe Flash, maar aangezien Adobe Animate presenteert als de opvolger van Adobe Flash mogen we toch aannemen dat er voor bestaande Flash-ontwikkelaars een eenvoudige overstap mogelijk moet zijn.

Voor de Adobe Flashplayer verandert er overigens niets, behalve dat Adobe nu met een oplossing komt voor de eigen ontwikkelaars die Flash overbodig maakt. Hierdoor is de kans groot dat Flash-ondersteuning sneller zal verdwijnen uit de verschillende browsers. Vooralsnog zijn er nog geen browsers die Flash hebben geschrapt op de pc, dat is echter een kwestie van tijd.