2min

Sinds gisteren bestaat Mac OS X alweer 10 jaar, op 24 maart 2001 lanceerde Apple de allereerste officiële versie van Mac OS X: 10.0. Waarbij de X natuurlijk eigenlijk staat voor 10. Mac OS X verving uiteindelijk Mac OS 9.

De oorsprong van Mac OS X komt uit een bedrijf dat door Apple werd overgenomen. Het bedrijf NeXT werd in 1996 overgenomen door Apple, vervolgens had Apple maar liefst vijf jaar nodig om het besturingssysteem NeXTSTEP om te toveren in Mac OS X.

Mac OS X was destijds een compleet nieuwe besturingssysteem, dat ook nog eens was gebaseerd op Unix waardoor het op bijna alle punten niet compatible was met het oudere Mac OS 9. Apple kreeg hierop destijds veel kritiek omdat de bestaande Apple gebruikers veel hardware moesten vervangen en hun oude gewoontes moesten opgeven.

Uiteindelijk heeft Mac OS X zijn doel bereikt en is het de afgelopen jaar steeds populairder geworden en wordt het marktaandeel onder consumenten steeds groter. Apple is uiteindelijk begonnen met computers die vooral in de grafimedia werd gebruikt. Het iOS besturingssysteem van Apple dat wordt gebruikt op alle mobiele apparaten is weer deels gebaseerd op de basis van Mac OS X.

Een nieuwe versie van Mac OS X is inmiddels ook alweer aangekondigd. Deze zomer moet Mac OS X 10.7 Lion uit gaan komen en worden diverse populaire functies en ideeën uit iOS doorgetrokken naar Mac OS X. Wat er na Lion gaat komen is nog onduidelijk, er wordt aangenomen dat dit de laatste versie wordt van Mac OS X en dat Apple daarna ga komen met Mac OS XI of Mac OS 11.