2min

Een Braziliaanse ontwikkelaar heeft in de meest recente versie van Mac OS X 10.11.4 een aanwijzing gevonden dat Apple mogelijk de naam van het besturingssysteem gaat wijzigen. De naam zou meer in lijn komen te liggen met de namen van andere besturingssystemen, Apple zou overwegen te kiezen voor macOS, net zoals er al iOS, tvOS en watchOS wordt gehanteerd.

In een framework van Mac OS X 10.11.4 dat momenteel nog verborgen is en niet actief, zit een bestand met de naamgeving macOS. Het gaat om een framework waarmee het mogelijk is om vluchten te volgen, waarschijnlijk een functionaliteit die in een toekomstige versie van Mac OS zal worden geïntroduceerd. Wellicht in combinatie met een e-mail client.

Het kan natuurlijk puur toeval zijn dat een Apple-ontwikkelaar voor die naamgeving heeft gekozen, maar over het algemeen zijn techgiganten zeer strikt op het naamgebruik om ervoor te zorgen dat het geen kermis wordt. Apple hanteert inmiddels al sinds 2001 de naamgeving Mac OS X, wat destijds stond voor versie 10, maar indirect ook voor unix, omdat versie is gebaseerd op Unix.

Mocht Apple inderdaad de naam veranderen dan zal het dat doen tijdens het ontwikkelaarsevenement WWDC wat Apple elk jaar organiseert. Gezien de huidige markt en de opkomst van Windows 10 zou het vreemd zijn als Apple wat probeert terug te doen, een nieuwe Mac OS-versie met flink wat nieuwe features en een naamwijziging zal zorgen voor flink wat media-aandacht en kan de strijd met Windows 10 zeker gebruiken.

Apple zelf heeft nog geen uitspraken gedaan over de kwestie, het is dus even afwachten tot Apple in juni tijdens WWDC de nieuwe beta van het besturingssysteem toont en de naamgeving.