2min

Apple houdt er rekening mee dat oprichter Steve Jobs in de nabije toekomst zal vertrekken bij het bedrijf. Momenteel worden er ook al voorbereidingen getroffen voor een toekomst zonder Steve Jobs.

Dit schrijft de International Business Times op basis van een artikel in Fortune Magazine. Volgens Fortune Magazine worden er momenteel trainingen gegeven voor het tijdperk na Steve Jobs. Ook worden er case studies uitgevoerd naar wat de gevolgen zijn van het vertrek van Jobs bij Apple.

Dat Steve Jobs niet eeuwig aan het roer kan blijven staan, dat snapt iedereen, maar het vertrek van Jobs zou weleens dichterbij kunnen zijn dan veel mensen denken. Zou zijn er ook geruchten dat Jobs na de lancering van iOS 5 en Mac OS X Lion er definitief mee stopt.

De CEO van Apple richtte het bedrijf op in 1976 en ging jaren later weg bij het bedrijf om eind jaren 90 terug te keren. Jobs heeft in die periode voor Pixar en Disney gewerkt waar hij veel ervaring op deed.

Het leven van Jobs kent naast succes echter ook een minder mooie kant. Zo heeft hij de afgelopen tien jaar veel problemen gehad met zijn gezondheid en moest hij meerdere keren zijn werk neerleggen. Zo werd hij behandeld voor alvleesklierkanker en in 2009 kreeg hij een donorlever.

In januari van dit jaar besloot Jobs opnieuw om zijn werk neer te leggen en ziekteverlof op te nemen. Zowel Jobs als Apple hebben tot op heden nog geen openheid van zaken gegeven waarom hij met ziekteverlof is. Jobs is van mening dat zijn ziekteverlof een privéaangelegenheid is en niet met de buitenwereld gedeeld hoeft te worden. Hoewel sommige aandeelhouders van Apple deze mening niet delen, vindt een meerderheid dat hij dit niet hoeft te openbaren.

Momenteel neemt Tim Cook wederom de functie van CEO waar zolang Jobs afwezig is. Cook deed dit eerder ook al toen Jobs met ziekteverlof was en is prima in staat gebleken deze functie in te vullen. Jobs is de laatste maanden echter wel steeds bij belangrijke beslissingen betrokken en was zelfs aanwezig bij de presentatie van de iPad 2.

Toch is het goed dat Apple zich voorbereidt op de periode na het vertrek van Jobs. Gezien Jobs niet eeuwig actief kan blijven voor Apple, moet het bedrijf ook vooruitdenken en laten zien aan analisten en aandeelhouders dat het zich voorbereidt. In 2008 ging de koers van Apple drastisch naar beneden toen de geruchten bekend werden dat Jobs ernstig ziek zou zijn en helemaal toen persbureau Bloomberg per ongeluk een artikel plaatste dat Jobs was overleden.

Zo’n grote koersdaling zou in theorie weer kunnen voorkomen als Jobs vertrekt bij het bedrijf. Als Apple duidelijk laat zien dat het zich hierop aan het voorbereiden is, kan die schade wellicht worden beperkt.