Vandaag is ongetwijfeld een zwarte dag voor Apple en haar werknemers. Vandaag is bekend geworden dat Steve Jobs definitief zijn functie als CEO van het bedrijf neerlegt. Hij heeft de raad van bestuur aangeraden om Tim Cook als opvolger te benoemen, welke dit advies hebben overgenomen. Cook is vanaf nu de nieuwe CEO van Apple. Jobs zal voorlopig nog wel aanblijven bij het bedrijf als voorzitter van het bestuur, maar waarschijnlijk lang niet zo actief als voorheen.

Steve Jobs geeft in zijn brief aan dat hij niet langer kan voldoen aan de verplichtingen van een functie als CEO. Tim Cook neemt deze functie op dit moment waar gezien Jobs sinds januari met ziekteverlof is. Het lijkt er dus op dat Jobs door zijn ziekte niet meer in staat zal zijn om nog ooit terug te keren op de functie van CEO.

Wat Jobs op dit moment mankeert is onduidelijk, hij is van mening dat zijn ziekte een privé aangelegenheid is en wil hierover niets kwijt. Wat wel bekend is, is dat Jobs in 2004 leed aan een weinig voorkomende vorm van alvleesklierkanker en slechts twee jaar geleden onderging hij een donor transplantatie voor een nieuwe nier.

Sinds hij met ziekteverlof is, heeft hij twee keer publiekelijk opgetreden voor Apple, de eerste keer was in maart bij de lancering van de iPad 2 en de tweede keer was tijdens de WWDC. Beide keren zag Jobs er helaas niet erg gezond uit en was hij enorm mager. Het lijkt er dus op dat het niet erg goed is gesteld met de gezondheid van Jobs, het neerleggen van de functie als CEO bevestigt dit ook een beetje.

Techzine voorspelde vlak voor de zomer al dat Jobs wellicht deze zomer zijn taken zou neerleggen bij Apple. Het is inmiddels het meest waardevolle bedrijf ter wereld en alles producten zijn recent van een update voorzien inclusief de besturingssystemen. Alleen de lancering van iOS 5 en de nieuwe iPhone moet nog gebeuren, maar dat lijkt een kwestie van weken te zijn.

De opvolger van Jobs is Tim Cook, een man die zich redelijk op de achtergrond houdt en we eigenlijk alleen zien bij de presentaties van de kwartaalcijfers. Hij opereerde als CEO tot op heden altijd als plaatsvervanger en nam daarbij altijd een passieve rol in naar de buitenwereld toe. Wellicht dat dit nu ook gaat veranderen, Cook wordt door Jobs gezien als de ideale opvolger maar veel analisten en critici zijn niet van Cook overtuigd. Hij zou onder andere niet zo’n visionair zijn als Jobs en ook niet over hetzelfde charisma beschikken.

De toekomst zal uitwijzen of Tim Cook tot hetzelfde in staat is als Steve Jobs. Op Twitter stromen de reacties binnen van mensen die Jobs sterkte wensen en bedanken voor zijn inzet bij Apple. Ook de beurzen in de Verenigde Staten reageren op het nieuws, het aandeel Apple staat momenteel op min vijf procent.

De brief van Jobs:

Quote:

CUPERTINO, Calif.–(BUSINESS WIRE)–To the Apple Board of Directors and the Apple Community:
I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

Steve

Hoewel het niet helemaal gepast is bij een nieuwsartikel doen we het toch. Ook wij van Techzine wensen Steve Jobs beterschap en bedanken hem voor alles wat hij heeft voortgebracht in de IT-wereld.