De BlackBerry PlayBook, de nieuwe tablet van Research in Motion (RIM), zal in juni in Nederland worden geïntroduceerd. De tablet is vooral bedoeld voor zakelijke gebruikers, maar desalniettemin is de tablet ook enorm populair onder consumenten, net zoals de Blackberry telefoons.

De tablet is inmiddels in Amerika en Canada al te verkrijgen, maar Europa bleef vooralsnog achter. Daar gaat in juni dan eindelijk verandering in komen, want dan zal de tablet hier in de winkels gaan verschijnen. In de Verenigde Staten wist RIM 45.000 exemplaren te verkopen op de dag van de release. Of ze dat in Europa kan evenaren zal moeten blijken.

RIM kiest in elk geval voor een andere strategie dan de meeste tabletfabrikanten. RIM richt zich voornamelijk op de zakelijke gebruikers en denkt dat bedrijven straks tablets willen op de werkvloer die goed zijn te beheren en kunnen worden geïntegreerd in het bedrijfsnetwerk.

Om de PlayBook een succes te maken, zal RIM echter ook veel externe ontwikkelaars zover moeten krijgen in te stappen op het platform. Bedrijven zoals SAP met allerlei verschillende oplossingen zullen bijvoorbeeld ook voor de PlayBook moeten gaan ontwikkelen. Om dat soort bedrijven zover te krijgen heeft RIM recent al de Blackberry World gehouden waar het aan alle 6000 aanwezige ontwikkelaars een PlayBook cadeau deed.

De specificaties van de PlayBook zijn anders dan bijvoorbeeld die van de iPad. De Playbook heeft bijvorbeeld een 7 inchscherm en een resolutie van 1024 bij 600 pixels. De tablet beschikt over een dual core Omap 4430-soc-processor van Texas Instruments die draait op 1 GHz. Het gewicht van de PlayBook is ongeveer 400 gram en draait op het BlackBerry Tablet OS dat is afgeleid van het QNX -esturingssysteem dat werd overgenomen door RIM. In het najaar zal er ook nog een 10 inchvariant verschijnen van de PlayBook.

De PlayBook is in de Verenigde Staten verkrijgbaar vanaf 499 dollar. Voor Nederland is er nog geen prijs bekend, maar de kans is groot dat dit dan 499 euro zal zijn.