De PVV is fors tegen de extra heffing op internetdiensten. Steeds meer telecombedrijven zien deze extra heffing op de consument voor bepaalde applicaties wel zitten. Volgende week zal de Tweede Kamer hierover vergaderen.

Door het massale gebruik van applicaties zoals Whatsapp en Skype zien telecomaanbieders hun omzet teruglopen. Zij ontvangen geen specifieke vergoeding voor deze diensten omdat deze applicaties hun data versturen via het internet. De klant betaalt alleen voor het gebruik van het mobiele internet. Door het massale gebruik zouden steeds minder mensen gebruik maken van het ouderwetse bellen en sms’en waar de telecomaanbieders juist hun geld aan verdienen. Met dit in het achterhoofd zien deze bedrijven een extra heffing op deze diensten wel zitten. Daarnaast stellen zij dat deze diensten een extra belasting op hun netwerk zijn en daardoor een vergoeding op zijn plaats zou zijn.

Aankomende week zal de Tweede Kamer gaan vergaderen over deze kwestie. De mening van de PVV is daarin van belang omdat zij een meerderheid kunnen bezorgen. Jhim van Bemmel, die dit nieuws bekend maakte, kan zich voorstellen dat er meer geld gevraagd wordt naarmate er meer data moet worden verwerkt maar wanneer blijkt dat een goedkoop abonnement prima in staat is om te bellen of chatten via internet, dan zou een heffing niet op zijn plaats zijn. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen is van mening dat deze applicaties beschikbaar moeten blijven maar kan zich net als van Bemmel voorstellen dat er ook een extra vergoeding voor gevraagd wordt.

In de praktijk komt het erop neer dat als het standpunt van de PVV zou worden overgenomen, dat diensten als WhatsApp eigenlijk niet extra worden belast want de berichten die verzonden worden verbruiken maar weinig dataverkeer. Voice over IP gesprekken daarentegen verbruiken wel veel dataverkeer en daarmee is het sneller mogelijk om over het limiet van je mobiel internetabonnement heen te gaan of buiten de Fair Use Policy te vallen.

De Nederlandse directeur van Vodafone verklaarde eerder deze week tegen over het Financieel Dagblad dat hij van mening is dat Google en Apple moeten meebetalen aan de uitrol van hun mobiele netwerk.