2min

KPN is voornemens om deze zomer gewoon nieuwe abonnementen te introduceren waarmee meer moeten worden betaald voor voice over IP en video. Minister Verhagen liet gisteren weten het plan opgepakt te hebben om providers te verbieden om extra geld te vragen voor specifieke internetdiensten.

Hiermee komen Verhagen en de KPN dus lijnrecht tegenover elkaar te staan. KPN heeft laten weten de ontwikkelingen in Den Haag op de voet te volgen. Toch blijft de telecomprovider doorgaan met het plan om deze zomer nieuwe abonnement te introduceren waarbij voice over IP en video duurder wordt. KPN wil waarschijnlijk nog even profiteren van de periode dat deze wet er nog niet is, of KPN hoopt dat het wetsvoorstel het niet gaat halen.

Verhagen moet de note voor de telecomwet eerst nog gaan maken en laten toetsen in Brussel of het voorstel voldoet aan de Europese mededingingsregels. Daarna moet het voorstel ook nogmaals in de tweede kamer worden behandelt, waarna er pas een invoering kan plaatsvinden. Naar verwachting gaan hier nog zeker maanden overeen voordat het allemaal zover is. KPN kan dus mogelijk tot het einde van het jaar de duurdere abonnementen gewoon voeren.

Vodafone heeft ook laten weten de plannen van Verhagen af te wachten. Vodafone blokkeert al langer de voip-diensten zoals Skype maar geeft aan geen plannen te hebben voor een duurder abonnement waarbij deze toepassingen wel mogelijk worden.

De PVV heeft inmiddels woest gereageerd op de plannen van KPN om gewoon door te gaan. Dit ondanks dat al duidelijk is geworden dat een Kamermeerderheid voor het plan is van Verhagen.