2min

Gisteren wisten we al te vertellen dat Google vandaag de +1-button voor websites zou gaan lanceren. Nu kunnen we melden dat dit inmiddels is gebeurd en dat Google een behoorlijke lijst aan grote websites heeft weten te verzamelen als launching partners. Ook Techzine heeft besloten om direct in te stappen en deze knop te gaan ondersteunen op zijn website.

Google lanceerde de knop niet op de D9-conferentie, iets wat eerder werd verwacht, maar gewoon via een blogpost. De knop was de afgelopen weken al duidelijk zichtbaar in de Google-zoekresultaten, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat overal kan worden aangegeven welke content de gebruiker graag ziet.

Het idee van deze knop is uiteraard niet nieuw en komt bij Facebook vandaan die eerder al de Like-button introduceerde. Gezien Google en Facebook het niets eens konden worden over een samenwerkingsverband, heeft Google besloten om dan zelf maar een knop te lanceren.

Het nut van de knop is dat jij aan al je vrienden kan laten weten welke webpagina’s jij interessant vindt en Google op basis van al de stemmen de zoekresultaten nog beter kan sorteren. Google bepaalt wie je vrienden zijn door al je contacten bij de Google-diensten bij elkaar op te tellen, dus je Gmail-contacten, Buzz-relaties, Google Talk-contacten, YouTube-vrienden, etc. Daarnaast indexeert Google ook je publiekelijke relaties, zoals bijvoorbeeld je Twitter-followers. Of Google ook je Facebook-vrienden meeneemt in dit lijstje, is vooralsnog even onduidelijk.

Om deze knop ook meteen een groot succes te laten worden, heeft Google wereldwijd enkele websites bereid gevonden om meteen in te stappen. Zo zijn de websites Techcrunch, Mashable, The Huffington Post, Bloomberg, O’Reilly, Reuters, The Washington Post en nog vele andere meteen begonnen met het ondersteunen van de knop. Google zelf is ook al begonnen met het aanpassen van allerlei Google-diensten om deze knop daarop beschikbaar te maken. Zo zal je deze nu tegenkomen op YouTube, Blogger, Product Search en de Android Market.

Techzine heeft besloten om deze knop meteen van het begin af aan te ondersteunen, maar dat is iets wat je waarschijnlijk niet ontgaan is. Mensen die de knop ook graag op hun websites willen plaatsen kunnen hier terecht.