Gisterenavond was de openingskeynote van Apple op de WWDC, enkele uren na deze openingskeynote stelde Apple iOS 5 beschikbaar voor de Apple ontwikkelaars. Het duurde volgens niet lang voordat de eerste meldingen binnen kwamen dat iOS 5 al was gejailbreakt en men zichzelf toegang had verschaft tot het besturingssysteem.

Hiermee lijkt de beveiliging om jailbreaks tegen te gaan niet te zijn verbeterd in de nieuwe iOS 5 versie. De uiteindelijke versie van iOS 5 komt echter pas dit najaar beschikbaar, mogelijk gaat Apple in de tussentijd nog werken aan een betere beveiliging.

Het was de Twitteraar @musclenerd die vandaag met het nieuws kwam dat iOS maar weinig verassingen in petto had. MuscleNerd gebruikte de limera1n tethered exploit om iOS 5 te jailbreaken. Het nieuws is toch wel opmerkelijk want gezien de grote wijzigingen in iOS 5 ging men er vanuit dat de beveiliging ook wel onder handen zou zijn genomen.

De jailbreak community is echter wel een hele waardevolle voor Apple, mogelijk dat Apple daarom niet haar stinkende best doet om het jailbreaken te voorkomen. Veel nieuwe functies in iOS zijn vaak al lang en breed beschikbaar in de jailbreak community voordat ze in iOS worden geïmplementeerd. Voorbeelden hiervan zijn video opname, homescreen achtergronden, maar ook een alternatief notificatie systeem wat nu vernieuwd is in iOS 5 was al lang en breed beschikbaar in de jailbreak community.

Het is ook die community waar Apple haar notificatiesysteem vandaan heeft, Apple heeft namelijk de ontwikkelaar van MobileNotifier, Peter Hajas, in dienst genomen en hij heeft een groot aandeel gehad in Apple’s nieuwe notificatiesysteem.