2min

Wie zegt dat computergames slecht voor de jeugd zijn, heeft het goed mis. Recent onderzoek laat zien dat games die de hersenen trainen de schoolresultaten van kinderen binnen enkele weken kunnen verbeteren.

Dat hebben wetenschappers van de Department of Psychology van de University of Michigan ontdekt. De onderzoekers testten het effect van braintraining games op 62 schoolkinderen in de leeftijd van acht tot negen jaar. De helft speelde dagelijks een kwartier videogames die het werkgeheugen van de kinderen trainen.

Bij een van de proeven kregen de kinderen een foto te zien van van een vijver met een kikker. Deze kikker verscheen drie seconden op één van de zes locaties op de afbeelding. Iedere keer als de kikker op dezelfde plaats verscheen, moesten de jongeren aangeven hoevaak de kikker op die locatie was verschenen. Als de kikker op een andere locatie verscheen, moesten de kinderen een andere toets indrukken.

De andere helft van de kinderen gebruikte de tijd om hun algemene kennis en woordenschat te testen. Drie maanden na afloop van het experiment scoorden kinderen die braintraining kregen beter op proeven die het abstracte denken en het probleemoplossend vermogen testen.

Volgens de onderzoekers laten de onderzoeksresultaten zien dat braintraining games bij dagelijks gebruik het intelligentieniveau verbeteren. Goed nieuws dus voor Nintendo, die de laatste jaren dergelijke spellen promoot. Maar professor Susanne Jaeggi, de leidster van het onderzoek, benadrukt dat de resultaten per kind kunnen verschillen: "De huidige resultaten bevestigen dat dit effect even duurt. De efficiëntie van de training varieert van kind tot kind, het werkt niet voor ieder kind." Of volwassenen eveneens op deze manier hun intelligentieniveau kunnen verbeteren is niet onderzocht in het aangehaalde onderzoek.

Dit is niet het eerste bewijs dat computergames per definitie slecht zijn. De Britse National Health Service (NHS) gaf in 2009 goedkeuring aan de Wii Fit Plus, omdat het mensen stimuleert om meer te bewegen. Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid benadrukte dat Wii Fit meer een bewegingsprogramma is dan een videospel. "Actieve videogames waarbij kinderen moeten springen of moeten dansen als onderdeel van het spel, zijn een perfecte manier om kinderen in beweging te krijgen", zei hij in de Daily Telegraph.