2min

Iedereen die een privéprofiel heeft bij Google+ moet goed opletten. Google wil deze mensen dwingen om hun profiel voor het eind van deze maand voor het grote publiek te openbaren. Zo niet, dan verwijdert Google je profiel van het netwerk.

Dit deelt de zoekmachinegigant mede op zijn website. Google is van mening dat het leggen en onderhouden van contacten de belangrijkste functies zijn van de Google+-profielen. Bij privéprofielen is dat niet mogelijk, omdat deze afgesloten zijn voor het publiek. Om de beheerders van een privéprofiel aan te zetten om hun naam en identiteit openbaar te maken, hebben ze bij Google besloten alle privéprofielen na 31 juli te verwijderen.

De beheerders van de privéprofielen hoeven overigens niet al hun persoonlijke gegevens te openbaren. Naam en geslacht zijn volgens Google al voldoende. Alle andere gegevens zoals je geboortedatum en burgerlijke status mag je privé houden.

Google+, de netwerksite van Google, wordt beschouwd als een nieuwe concurrent van Facebook. Google+ onderscheidt zich van Facebook doordat het mogelijk is om bepaalde gegevens en foto’s met vooraf geselecteerde groepen te delen: de zogeheten Circles.

Google zegt met Google Circles de privacy van gebruikers te garanderen, omdat ze zelf in de hand hebben met wie ze hun persoonlijke gegevens delen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je profielpagina niet te laten indexeren door Google zodat het niet in de zoekresultaten opduikt. Werkgevers kunnen sollicitanten dan nog steeds op hun naam Googelen, maar hun profielgegevens bij Google zijn dan niet zo eenvoudig te vinden.