Wederom is Firefox voortijdig online verschenen. De nieuwe versie van de browser is sinds zaterdag te downloaden van de FTP-servers van Mozilla. Officieel wordt Mozilla Firefox 6 morgen pas gelanceeerd.

Officieel staat de nieuwste versie van de webbrowser van Mozilla gepland voor dinsdag 16 augustus. Het is inmiddels eerder regel dan uitzondering dat de nieuwste versie eerder te downloaden is dan de officiële lanceerdatum. Hetzelfde was ook al het geval bij de Firefox 5 en Firefox 4. De reden dat de nieuwe versie steeds vroegtijdig is te downloaden, is omdat Mozilla de versie enkele dagen van te voren online moet zetten, zodat alle mirrorservers deze kunnen overnemen. Mozilla hoeft hierdoor niet zelf iedereen van updates te voorzien maar kan gebruik maken van de beschikbaar gestelde capaciteit van derden.

De nieuwe versie van de webbrowser zou aanzienlijk sneller zijn dan zijn voorganger. Een changelog is op dit moment nog niet beschikbaar, maar volgens de eerder gepubliceerde release notes is er een hele waslijst aan bugs die gefixt zou worden in de nieuwste versie.

Naast een hogere surfsnelheid is ook het beheer van add-ons verbeterd. Zo is het mogelijk om plug-ins direct te installeren en en de status per plug-in via de manager in de gaten te houden. Ook heeft Mozilla een nieuwe tool geïntroduceerd bij Firefox 6: de Scratchpad. Hiermee kunnen gebruikers JavaScript-codes in de browser worden getest.

Ook is er al nieuws bekend geworden over de volgende Firefox-versie, Firefox 7. Deze zal 50 procent minder processor en geheugen gaan verbruiken dan de huidige versies. Firefox 7 zal ergens dit najaar verschijnen.

De nieuwe Firefox-versie is inmiddels te downloaden voor Windows, Linux en Mac OS X