2min

De nieuwste versie van de internetbrowser van Mozilla, Firefox 7, is vanaf nu te downloaden. Dankzij de nieuwste versie kunnen gebruikers van een nog snellere internetervaring genieten, aldus de makers.

Het is nog maar zes weken geleden dat Mozilla Firefox 6 lanceerde en nu al is de nieuwste versie te downloaden. Het sneller achter elkaar verschijnen van updates hoort in de nieuwe strategie van Mozilla. De webbrowseraanbieder wil iedere zes tot acht weken een nieuwe versie van Firefox introduceren. Door de snelle groei van het internet kunnen webbrowsers volgens Mitchell Baker, de voorzitter van Mozilla, niet achterblijven. Dit leverde Mozilla de nodige kritiek op vanuit het bedrijfsleven, maar desondanks houdt Mozilla vast aan deze strategie.

Wel heeft Mozilla besloten om het bedrijfsleven tegemoet te komen, er komt een enterprise versie van Firefox speciaal voor het bedrijfsleven, deze zal worden geïntroduceerd als Firefox 8 over 6 weken wordt gelanceerd. Op deze enterprise versie zal Mozilla 8 maanden ondersteuning gaan geven. Als er een nieuwe enterprise versie beschikbaar komt hebben bedrijven nog 12 weken de tijd om deze intern te testen, voordat de ondersteuning op de oude enterprise versie vervalt. Ook betekent dit dat Mozilla afscheidt gaat nemen van Firefox 3.6, deze versie wordt nu door veel bedrijven nog gebruikt, maar zal over 18 weken niet meer worden ondersteund.

Volgens de makers biedt Firefox 7 een nog betere en snellere internetervaring voor gebruikers. Zo zullen nieuwe tabbladen, menu-items op internet en buttons op websites nog sneller openen. Zij die veel internetpagina’s tegelijkertijd of voor langere duur geopend hebben, zullen volgens de makers merken dat het surfgemak verbeterd is ten opzichte van de vorige versie.

Nieuwe tools in Firefox 7 zorgen eveneens voor een snellere internetervaring. Een nieuwe versie van de hardware-accelerated Canvas versnelt de weergave van HTML 5 animaties en games in Firefox. Het voordeel hiervan is dat ontwikkelaars nog complexere en zwaardere internetapplicaties kunnen ontwerpen die veel van je webbrowser verlangen.

Tevens ondersteunt de nieuwe versie de W3C navigation time spec API. Hiermee kunnen ontwikkelaars de laadtijd en website navigatie berekenen tegen bandbreedte, internetverkeer en andere factoren die invloed hebben op de internetsnelheid. Deze tool dient om het gebruikersgemak nog verder te vergroten.

Ten slotte beschikt Firefox 7 over de tool Telemetry. Hiermee kunnen gebruikers anoniem en in een beveiligde omgeving data versturen over de prestaties van de webbrowser. Deze informatie wil Mozilla gebruiken om toekomstige versies nog verder te verbeteren.

Firefox 7 is te downloaden op de website van Techzine.