2min

WhatsApp, Blackberry Messenger, iMessage en SMS; voor telefoongebruikers zijn er genoeg verschillende varianten om een bericht te versturen naar vrienden en familie. Binnenkort kunnen we nog een berichtendienst aan deze lijst toevoegen. Samsung zal binnenkort haar eigen berichtendienst voor mobiele telefoons introduceren genaamd ChatON.

De nieuwe berichtendienst ChatON zal standaard geïnstalleerd worden op zowel de goedkopere toestellen als duurdere smartphones van Samsung. Daarnaast zullen er apps van deze berichtendienst op verschillende besturingssystemen beschikbaar komen, zoals Android en iOS en het Blackberry besturingssysteem maar ook het eigen besturingssysteem Bada van Samsung krijgt de beschikking over ChatOn. Daarmee is deze nieuwe berichtendienst een directe concurrent voor de reeds bestaande diensten zoals WhatsApp.

Het is nog onduidelijk wanneer de dienst in Nederland beschikbaar zal zijn. Wel heeft Samsung laten weten de dienst in 120 landen en in 62 verschillende talen te gaan lanceren. We kunnen er vanuit gaan dat Nederland hier ook toe behoort.

Wereldwijd ondervinden telecomproviders hinder van dit soort gratis berichtendiensten. Door gratis diensten als WhatsApp is het verdienmodel van de telecomproviders sterk onder druk komen te staan, omdat de inkomsten uit bijvoorbeeld sms-diensten sterk zijn teruggelopen. Daarnaast maken steeds meer consumenten gebruik van gratis internet beldiensten zoals Skype, waardoor ook de inkomsten uit belminuten daalt. Het internetverkeer is daardoor wel flink toegenomen, wat hogere kosten voor providers met zich meebrengt.

Minder inkomsten en hogere kosten zijn dan ook de redenen waarom KPN en Vodafone aankondigden de abonnementsprijzen flink te gaan verhogen. Bij KPN gaan klanten vanaf volgende maand minimaal 35 euro in de maand betalen voor 250MB. Bij Vodafone betalen klanten al vanaf 1 augustus voor 100 belminuten en 1000MB data 42,50 euro per maand. Dit loopt op tot 1200 belminuten en 2000MB aan data met een prijs van 150,00 euro per maand. Opmerkelijk genoeg zegt T-Mobile geen last te hebben van gratis diensten zoals WhatsApp maar ook T-Mobile voelt een prijsverhoging door.