De Nederlandse telecomproviders hebben in de eerste 6 maanden van dit jaar meer omzet gehaald uit de mobiele internet abonnementen dan uit SMS-berichten. Hiermee wordt de verandering van de mobiele markt door de opkomst van de smartphones steeds duidelijker.

Ook daalde het aantal verzonden SMS-berichten voor het eerst sinds het bestaan van SMS. Het aantal verzonden SMS-berichten daalt doordat steeds meer mensen overstappen op gratis alternatieven berichtendiensten die via het internet werken. Veel mensen gebruiken inmiddels WhatsApp of Ping. Sinds de introductie van iOS 5 voor de iPhone is daar ook iMessage bijgekomen.

Hoewel het aantal verzonden SMS-berichten is gedaald is de omzet uit SMS-berichten nog wel gestegen. Dit heeft te maken met het feit dat klanten vaak meer sms-berichten inkopen via bundels dan dat ze daadwerkelijk verzenden. In totaal werd er in de eerste 6 maanden van 2011 een omzet gehaald van 378 miljoen euro aan SMS-berichten.

De omzet uit datadiensten oftewel mobiel internet kwam uit 400 miljoen euro. De omzet uit datadiensten zal naar alle waarschijnlijkheid in de tweede helft van 2011 een heel stuk hoger zijn. Dit doordat steeds meer gebruikers overstappen op een smartphone en de mobiele abonnementen allemaal een stukje duurder zijn geworden.

In totaal zijn er op dit moment 21 miljoen mobiele telefoons aangesloten, hoeveel daarvan smartphones zijn is niet bekend, maar dit is nog een minderheid. In totaal zijn er 3 procent meer mobiele telefoons aangesloten dan in 2010. De grootste telecomprovider van ons land is nog steeds KPN, gevolgd door Vodafone op de tweede plaats en op de derde plek staat T-Mobile. Dit is echter op basis van het aantal aansluitingen, het zou kunnen dat de verdeling op basis van omzet anders ligt.