Apple heeft afgelopen vrijdag vlak voor het weekend, alsnog een patch uitgebracht voor Mac OS X Snow Leopard en Lion om DigiNotar van de lijst met vertrouwde certificaat autoriteiten te halen. De patch is sinds vrijdagavond beschikbaar.

Afgelopen vrijdag schreven we laat in de middag over het feit dat er nog steeds geen patch was vanuit Apple om DigiNotar van de lijst met vertrouwde certificaat autoriteiten te halen. Terwijl vrijwel alle andere grote browserfabrikanten deze al wel hadden uitgebracht. Apple leek niet meer met een patch te komen voor het weekend, maar kwam uiteindelijk vrijdagavond alsnog met een update voor Mac OS X om DigiNotar van de lijst te halen.

Waar Google en Mozilla vorige week een zeer actieve rol innamen bij een gebeurtenis die het vertrouwen op internet in gevaar brengt, kiest Apple juist voor een passieve rol. Iets waar beveiligingsexperts dan ook veel kritiek op hebben.

De enige apparaten die op dit moment nog niet zijn beveiligd tegen de DigiNotar certificaten, zijn de Nederlandse Windows computers en de smartphones. De Windows Update die DigiNotar van de lijst af haalt is een weekje uitgesteld door Microsoft voor Nederlandse Windows-gebruikers. Dit is gedaan zodat de overheid en het Nederlandse bedrijfsleven wat extra tijd heeft om de DigiNotar certificaten te vervangen. De update zal echter begin deze week alsnog worden uitgerold.

Het grootste vraagteken ligt momenteel nog bij de smartphones, het is onduidelijk wanneer Apple een update gaan uitbrengen voor iOS, en wanneer Google dit gaat doen voor Android. Waarom er nog geen update is voor de smartphones konden de bedrijven ons niet vertellen, maar het ligt voor de hand dat deze er nog wel gaat komen.