2min

Het aantal consumenten dat gebruik maakt van het 3G-netwerk groeit vrijwel dagelijks in China. Als de groei zich in dit tempo doorzet heeft China 125 miljoen 3G-gebruikers aan het eind van het jaar.

Dat voorspelt Brian White van Ticonderoga Securities. Afgelopen maand groeide het aantal consumenten dat gebruik maakt van het 3G-netwerk naar 93,8 miljoen, een groei van 7,8 procent. Hij is ervan overtuigd dat China aan het eind van het jaar 125 miljoen 3G-gebruikers heeft.

Volgens hem is dit een uitgelezen kans voor Apple om zijn iPhones te verkopen. De drie grootste providers in China – China Mobile, China Telecom en China Unicom – zullen naar alle waarschijnlijk met een aanbieding komen waarin ze een abonnement met iPhone aanbieden.

Net als de iPad 2 verwacht White dat de nieuwe iPhone 5 in know time uitverkocht zal zijn in China. Het duurde slechts vier uur voordat alle geïmporteerde iPads uitverkocht waren. Dat komt mede doordat China slechts vier officiële Apple Stores heeft: twee in Beijing en twee in Shanghai. White verwacht tevens dat een goedkopere versie van de iPhone, waarvan sommigen verwachten dat Apple deze binnenkort gaat presenteren naast de iPhone 5, ook in China gortig aftrek zal vinden.

Apple zal vast en zeker haar nieuwe iPhone(s) in China verkopen, maar heeft in het recente verleden nare ervaringen opgedaan in het land. Het begon allemaal met een blog van de Amerikaanse blogster BirdAbroad die in de stad woonachtig is. Zij schreef op haar weblog dat ze in de stad tenminste drie winkels vlakbij haar woning had gesignaleerd die claimden een officiële Apple Store te zijn. Van de buitenkant leek dat ook daadwerkelijk zo te zijn, maar door haar oplettende oog zag ze dat er iets niet in de haak was.

De Chinese commerciële en industriële autoriteiten startten een onderzoek naar het schandaal en kwamen tot de conclusie dat er maar liefst 22 nepwinkels van de Apple Store waren. Al deze winkels hebben hun deuren moeten sluiten.