Uit de meest recente cijfers van de OPTA over het eerste kwartaal van 2012 blijkt dat Nederlanders wederom flink meer zijn gaan internetten op hun smartphones en dat het sms’en opnieuw flink is afgenomen. In totaal verstookte alle Nederlanders te samen 4,57 petabyte (4570 terrabyte) en verstuurden ze 2,3 miljard sms-berichten.

Hoewel 2,3 miljard sms-berichten nog steeds neerkomt op zo’n 25 miljoen berichten per dag is dat wel 11% minder dan het kwartaal ervoor. Als we terugkijken over een heel jaar zien we een daling van 20% in het sms-berichtenverkeer. Hiermee lijkt het sms’en definitief op zijn retour te zijn en worden vervangen door populaire apps als WhatsApp, Ping en iMessage.

Daar staat tegenover dat het gebruik van het mobiele internet sterk toeneemt. Sinds juni vorig jaar zijn er maar liefst 1,6 miljoen mobiele internet abonnementen afgesloten. In totaal zijn er nu 8,3 miljoen mobiele internet abonnementen in Nederland.

Al deze aansluitingen waren dus goed voor 4,57 petabyte in het afgelopen kwartaal. Dat komt neer op gemiddeld zo’n 184 mb per aansluiting per maand.

Tot slot hebben we ook gekeken naar het belgedrag van de Nederlanders. Hier is een kleine daling te zien van 5,78 miljard belminuten naar 5,71 miljard belminuten ten opzichte van het vorige kwartaal. Er is weliswaar sprake van een daling van 1,3 procent maar dit is geen trend. Het belgedrag lijkt redelijk stabiel want het kwartaal daarvoor was er nog een stijging waarneembaar van ongeveer 5 procent. Bij de sms-berichten is een duidelijk daling zichtbaar en bij het mobiel internet een duidelijk stijging over meerdere kwartalen.