Research In Motion (RIM), de maker van BlackBerry-toestellen, kondigde afgelopen nacht een nieuw besturingssysteem aan: BBX. Deze zal zowel voor tablets als smartphones gebruikt kunnen worden en moet op termijn het huidige besturingssysteem BlackBerry OS gaan vervangen.

BBX is een samensmelting van de besturingssystemen BlackBerry OS en QNX. RIM nam vorig jaar het bedrijf QNX over om hun besturingssysteem verder te kunnen ontwikkelen. Dankzij de kennis en expertise die bij QNX aanwezig is heeft de Canadese telecomfabrikant BBX kunnen ontwikkelen.

BBX ondersteunt de clouddiensten van BlackBerry en biedt ondersteuning voor HTML5. Tevens is er een runtime ingebouwd waarmee gebruikers Android apps kunnen afspelen op hun tablet of smartphone. BBX bevat ook de nieuwe BlackBerry Cascades UI Framework, waarmee geavanceerdere graphics getoond kunnen worden. Ook biedt het nieuwe besturingssysteem betere ondersteuning voor Super apps.

Super apps zijn applicaties waarin verschillende diensten zijn geïntegreerd. Wie bijvoorbeeld BlackBerry Travel gebruikt, krijgt bij aankomst van zijn bestemming direct te zien welke LinkedIn-contacten zich in de nabije omgeving bevinden. Eveneens krijgen gebruiken een actueel weeroverzicht van de plaats waar ze zich bevinden en kunnen ze hen helpen om een overnachting in de buurt te vinden.

Meer details over het nieuwe besturingssysteem heeft RIM nog niet bekend gemaakt. Ook zijn er nog geen screenshots beschikbaar. De eerste toestellen met BBX zullen volgend jaar hun opwachting maken.

Hoewel de Canadese telecomfabrikant BBX aankondigde, introduceerde RIM afgelopen nacht ook WebWorks versie 2.2. Dit is een tool waarmee ontwikkelaars hun apps geschikt kunnen maken voor zowel tablets als smartphones. Ontwikkelaars die hun apps met WebWorks maken zullen in de toekomst ook op apparaten met het nieuwe besturingssysteem BBX draaien.