4min

De Amerikaanse televisieshow 60 Minutes heeft onlangs Walter Isaacson geïnterviewd, de auteur van de biografie over het leven van Steve Jobs. Daarin gaat hij dieper in op enkele punten van de biografie die sinds gisteren in de winkels ligt. Hieronder enkele hoogtepunten uit dit interview.

Steve Jobs vroeg volgens de biograaf zeven jaar geleden aan hem of hij geïnteresseerd was om een biografie over zijn leven te schrijven. Isaacson zegt dat hij dit verzoek van Jobs aanvankelijk "hooghartig en voorbarig" vond: Jobs was immers nog een jongeman in de bloei van zijn leven. Op dat moment wist alleen een klein groepje intimici dat hij leed aan een zeldzame vorm van alvleesklierkanker en dat hij dus mogelijk stervende was. Desalniettemin stemde hij in met zijn verzoek.

In 2009 begon Isaacson met zijn eerste interview met Steve Jobs, vele tientallen gesprekken zouden later volgen. Hij interviewde voor de biografie meer dan honderd mensen: van vrienden en familie tot collega’s en concurrenten. Jobs’ vrouw Laurene Powell verzocht Isaacson om een eerlijk oordeel te vellen over al zijn prestaties, maar ook zijn mislukkingen.

In het interview met de biograaf komen diverse aspecten van Jobs’ leven aan bod. Zijn gevoel voor perfectie is volgens Isaacson afkomstig van zijn vader. Zijn vader, die een werktuigbouwkundige was, leerde hem dat alle opzichten van het werk dat hij verzette perfect moesten zijn. "Mensen zien het misschien niet, maar jij weet het. Zo zul je altijd toegewijd zijn", aldus Paul Jobs volgens Isaacson.

Toen Jobs voor het eerst hoorde dat hij geadopteerd was, rende hij naar zijn kamer en barstte hij in huilen uit. "Betekent dit dat mijn ouders mij niet wilden?", vroeg hij zich af. Zijn adoptievader Paul wist hem te troosten en zei dat ze hem gekozen hadden. Vanaf dat moment voelde Jobs zich bijzonder: hij was niet achtergelaten door zijn biologische ouders, maar uitgekozen door een lieftallige familie.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Steve Jobs is een college drop out. Na één semester verliet Jobs Reed College en ging hij weer bij zijn ouders wonen. Hij ging bij Atari aan de slag. Erg geliefd was Jobs niet bij zijn collega’s: zij vonden hem maar een vreemde snuiter (gebruikte drugs, had lang haar, stonk). Als compromis ging hij in de nachtdienst werken.

Vervolgens ging hij 7 maanden lang op een spirituele reis naar India. Daar leerde hij dat het volgen van zijn intuïtie een belangrijke voorwaarde was om succesvol te zijn. Kenmerken van het zenboeddhisme zijn in zijn latere producten terug te vinden, zoals het simplisme van het design.

Volgens Isaacson had Jobs geen ontzag voor hoger gezag. Hij geloofde dat de regels niet op hem van toepassing waren. Daarom reed hij in zijn twintiger jaren geregeld zonder kenteken rond, of parkeerde hij op plaatsen die voor gehandicapten gereserveerd waren. Zo liet hij zien dat hij ‘anders’ was. Tevens is het volgens Isaacson een belangrijke reden waarom hij samen met Steve Wozniac een eigen bedrijf begon in de kelder van zijn vader.

Isaacson vertelt verder dat Jobs waarschijnlijk ’s werelds slechts manager was. Hij schreeuwde geregeld tegen zijn medewerkers en nam daarbij geen blad voor de mand. Enkele van zijn vrienden verlieten daarom het bedrijf om elders te werken. Ook verkondigde hij tegenover het bestuur van zijn eigen bedrijf dat hij de leiding moest krijgen. Dit werd hem niet in dank afgenomen en werd uiteindelijk door het bestuur uit zijn eigen bedrijf geschopt.

Tegelijkertijd benadrukt Isaacson dat Jobs een fantastische marketingexpert was. Toen Apple bijna failliet was keerde Jobs terug als CEO en gooide het roer radicaal om. Apple zou zich op slechts een viertal computers richten, hij reorganiseerde het bedrijf waarbij 3000 man op straat kwamen te staan en lanceerde een nieuwe marketingcampagne die insloeg als een bom.

Apple maakte hierdoor zijn grote come back en veranderde de wereld met allerlei nieuwe en innovatieve producten. Volgens Isaacson bracht Jobs een revolutie teweeg in verschillende branches, waaronder personal computers, animated movies, muziek, telefoons, digitaal publiceren en shoppen.

Ook gaat Isaacson dieper in op de zoektocht van Steve Jobs naar zijn biologische ouders. Hij ontdekt dat zijn moeder een bekende auteur is, zijn vader een doctoraal politicologie heeft en zijn eigen restaurant leidt, en dat hij een zus heeft. Jobs had nooit de behoefte om zijn biologische vader daadwerkelijk te ontmoeten en spreken. Maar zonder dat hij er erg in had heeft hij hem wel degelijk gezien en zelfs een hand gegeven. Ook nadien had hij nog steeds niet de behoefte om hem te spreken.

Toen in 2004 de alvleesklierkanker bij Jobs werd ontdekt, wilde hij niets weten van een operatie. Hij dacht dat het kwaadaardige gezwel vanzelf zou overgaan. Hij begon met een fruitdieet en zoekt zijn heil in spiritualiteit. Volgens zijn biograaf dacht Jobs dat hij de ziekte kon bestrijden door het te negeren en er geen aandacht aan te schenken. Dat zou in het verleden ook hebben gewerkt. Als hij zich 9 maanden later laat opereren is het kankergezwel verspreid naar het omliggende weefsel. Isaacson zegt dat Jobs er achteraf spijt van heeft gehad dat hij zich destijds niet onmiddellijk heeft laten opereren.

Voor wie het vraaggesprek zelf wil bekijken, hieronder staat het gehele interview met Walter Isaacson, inclusief originele bandopnamen van enkele gesprekken tussen Isaacson en Jobs. Volgens sommige bronnen zou deze biografie best wel eens de bestseller van het jaar kunnen worden.