2min

De biografie over de recent overleden Steve Jobs van Walter Isaacson zal voor de voldoende discussies gaan zorgen. Dit valt in ieder geval te verwachten nadat er een kopie van het boek is uitgelekt.

Wat duidelijk wordt uit enkele passages blijkt dat de biografie twee kanten heeft. Aan de ene kant wordt er luchtig gepraat over het feit dat Jobs de naam voor zijn bedrijf bedacht toen hij bezig was met een groenten en fruit dieet en als kind bijzonder goed naar een appel kon kijken zonder te knipperen. Voor Jobs was dit reden genoeg om zijn bedrijf te vernoemen naar het stuk fruit. Echter kent het boek ook een donkere kant.

In deze donkere kant word pijnlijk zichtbaar hoezeer Jobs leed onder zijn ziektebed en hoe woest de mede-oprichter van Apple was over de "diefstal en imitatie van zijn producten." Deze frustraties komen volgens de biografie tot een hoogtepunt wanneer HTC in begin 2010 een Android smartphone op de markt brengt die volgens Jobs bepakt en bezakt is met Apple’s populairste features. Het gevolg is dan ook een rechtszaak.

De frustraties die Jobs heeft over Android worden goed duidelijk als we kijken naar de uitspraken van Jobs over Android. In de biografie valt te lezen dat Jobs bereid was om tot zijn laatste adem te vechten en elke cent van de 40 miljard dollar die Apple op de bank heeft staan uit te geven om gelijk te krijgen. Android is volgens Jobs namelijk een gestolen product. Jobs grapt zelfs met een atoomoorlog tegen Google.

Daarnaast wordt ook een andere donkere en bekende kant van Jobs behandelt, namelijk zijn ziekte. De zeldzame vorm van kanker die Jobs onder de leden had, de behandelingen en ontwikkelingen worden in de biografie beschreven. De biografie stond gepland voor maart 2012 maar is na het overlijden van Steve Jobs opgeschoven naar 24 oktober van dit jaar.