Steeds meer Nederlanders surfen via hun mobiele telefoon op het internet. In een jaar tijd is dit aandeel verdubbeld. Ongeveer de helft van alle internetters gebruikt hun mobiele apparaat om het internet op te gaan.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het voorjaar telde Nederland zes miljoen gebruikers die via hun mobiele telefoon op het internet surfen. Dat is de helft van het aantal mensen dat het afgelopen jaar online was in Nederland.

Volgens het CBS is deze toename te danken aan de betere ontwikkeling en verspreiding van smartphones. Het aandeel dat geen smartphone heeft, neemt ieder jaar opnieuw af. Vorig jaar gaf 21 procent van de respondenten aan dat ze online ging met hun mobiele telefoon. In een jaar tijd is dat aantal verdubbeld naar 43 procent. Het aantal mensen dat via hun laptop online gaat bleef vrijwel gelijk.

Opnieuw is gebleken hoe geliefd sociale media zijn onder de internetters. Ruim de helft (53 procent) gaf aan dat ze de afgelopen drie maanden actief waren op een van de sociale netwerken zoals Facebook, Hyves of Twitter. Vooral jongeren tot 25 jaar zijn veel te vinden op sociale media (88 procent). Eén op de vijf internetgebruikers gebruikt sociale media om hun zakelijke contacten te onderhouden.

Ten slotte is uit het onderzoek gebleken dat het aantal internetters dat via webwinkels shopt lichtelijk is gestegen. Acht op de tien internetgebruikers heeft dit jaar één of meerdere artikelen via internet gekocht. Slechts 4 procent koopt uitsluitend tweedehandsartikelen via internet.