Het is mogelijk dat de simkaart binnenkort tot het verleden behoort. Apple heeft officieel bevestigd dat het werkt aan iPhone-toestellen zonder simkaart. Dus in plaats van een klein plastic kaartje met een chip die gebruikers handmatig moeten invoeren in hun iPhone zal Apple de simkaart gaan verwerken in de toestellen.

Hiervoor maakt Apple gebruik van de zogeheten Near Field Communication (NFC) chips. Met deze chip kunnen gebruikers op korte afstand draadloos informatie versturen en ontvangen. Deze technologie wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor het verrichten van betalingstransacties via de mobiele telefoon. Maar het is ook mogelijk om deze technologie aan te wenden om als simkaart te fungeren.

In de patentaanvraag spreekt Apple van een methode om een gebruikersapparaat, zoals een mobiele telefoon, in verbinding te brengen met het netwerk van verschillende providers. Daarvoor wordt een beveiligde module ingebouwd in deze apparaten die voorzien is van de juiste instellingen om het contact te leggen en te authentificeren.

Gebruikers hoeven slechts hun provider te selecteren en inloggegevens in te voeren om hun mobiele telefoon te kunnen gebruiken. Het loshalen van de achterzijde van de telefoon, het verwijderen van de accu, het plaatsen van de simkaart en het toestel weer in elkaar schuiven behoren hiermee tot het verleden. Naar verluid heeft Apple vorig jaar al een patent aangevraagd op deze technologie, maar is dit nieuws nu pas openbaar gemaakt.

Het is niet de eerste dat er geruchten opduiken over een mobiele telefoon zonder simkaart. De eerste geruchten doken vorig jaar al op. Om dit te realiseren zou Apple samenwerken met het in Nederland gevestigde bedrijf Gemalto. Providers zijn niet bepaald te spreken over de simkaartloze iPhones, omdat hun rol bij het verkopen van iPhone-toestellen dan gemarginaliseerd wordt. Ook zou Apple hiermee de controle proberen te krijgen over de relatie tussen providers en hun klanten doordat overstappen een stuk eenvoudiger wordt.