1 min

Apple wilde een aantal jaar geleden de simkaart al schrappen, maar kreeg toen kritiek en tegenwerking van de telecomproviders. Nu komt branchorganisatie GSMA met een standaard voor een ingebouwde simkaart, waar een aantal grote providers, waaronder Deutsche Telekom (T-Mobile) en Vodafone achter staan.

Vanaf juni van dit jaar mogen simkaarten worden ingebouwd in smartphones. Fabrikanten kunnen er dan voor kiezen om het simkaartslot te schrappen in een smartphone en deze gewoon in het toestel te bouwen. Waarschijnlijk zal deze nieuwe standaard ervoor zorgen dat de simkaart-sloten binnen een jaar zijn verdwenen op alle nieuwe, in elk geval, high-end, toestellen.

De GSMA heeft inmiddels ook voldoende steun gekregen van de fabrikanten, zowel Apple, Huawei LG, Microsoft, Samsung en Sony steunen de ingebouwde simkaart. Hierdoor is de kans groot dat deze bedrijven allemaal het simkaart-slot gaan schrappen. Voor de eindgebruiker verandert er qua functionaliteit niets, deze hoeft simpelweg geen kartonnen kaartje meer te plaatsen, de ingebouwde simkaart kan op afstand worden geconfigureerd door de provider en ook kan er nog steeds worden overgestapt op een andere telecomprovider.

In de iPads van Apple zitten inmiddels al enkele jaren ingebouwde simkaarten, maar die zijn niet overal te gebruiken. Nu de smartphones ook over gaan op ingebouwde simkaarten zal dat ongetwijfeld gaan verbeteren. Voor het Nederlandse bedrijf Gemalto is dit slecht nieuws, dat bedrijf verdient miljoenen met de productie van de kleine simkaarten voor alle telecomproviders wereldwijd.