Het is najaarsschoonmaak bij Google. Het internetbedrijf trekt opnieuw de stekker uit een aantal projecten. Ditmaal moeten zeven diensten het veld ruimen, waaronder Bookmark Lists en Friend Connect.

Het is niet de eerste grote schoonmaakactie van Google. In september deelde het internetbedrijf ook al mede dat een tiental diensten het veld moesten ruimen. Het ging toen om de diensten Aardvark, Desktop, Fast Flip, Google Maps API for Flash, Google Pack, Google Web Security, Image Labeler, Notebook, Sidewiki en Subscribed Links.

Ditmaal gaat het om de volgende diensten die worden gestaakt: Bookmarks List, Friend Connect, Gears, Search Timeline, Wave, Knol en Renewable Energy Cheaper than Coal (RE<C). Deze diensten bereikten niet het succes waarop Google gehoopt had. Daarom biedt het internetbedrijf deze diensten binnenkort niet langer aan.

Google Bookmarks List is naar eigen zeggen een "experimentele optie" voor het delen van bladwijzers met vrienden. Op 19 december zal Google de stekker uit deze dienst trekken. Friend Connect is een tool waarmee webmasters social features aan de website van hun werkgever kunnen toevoegen. In plaats daarvan gaat het internetbedrijf werken met een button voor Google+ Page en een Google+ badge. Vanaf 1 maart 2012 is Friend Connect volledig offline.

Doordat Gmail, Google Calander en Google Docs offline beschikbaar zijn op de webbrowser Chrome, ziet Google geen heil om Gears nog langer in de lucht te houden. Deze dienst is daarom vanaf 1 december niet langer in de lucht. Knol moest de tegenhanger en concurrent van Wikipedia worden, maar dat is jammerlijk mislukt. Tot 30 april volgend jaar kunnen internetters nog informatie van Knol downloaden. Met RE<C wilde Google duurzame energie promoten en goedkoper maken. Omdat andere organisaties beter in staat zouden zijn om het project voort te zetten, heeft Google besloten om dit initiatief op een andere manier voort te zetten.

Google kondigde vorig jaar augustus al aan dat het Google Wave zou stopzetten. Desondanks is de dienst tot op heden online gebleven. Eind januari 2012 komt er daadwerkelijk een einde aan de uitwissel- en chatdienst.

In het verleden stopte het internetbedrijf ook al met Google Health, Powermeter en Labs. Sinds de oprichter van Google, Larry Page, het CEO stokje heeft overgenomen van Eric Schmidt worden veel experimentele diensten van Google stopgezet. De grote vraag is natuurlijk wat voor experimentele diensten we er straks weer voor terug gaan krijgen want bij Google zit men eigenlijk nooit stil.