min

Tags in dit artikel

, , ,

Die inmiddels oeroude p2p-dienst Napster gaat na 12 jaar definitief ten onder. De naam die ooit symbool stond voor het illegaal uitwisselen van muziek, bestond de afgelopen jaren als muziekdienst waar de gebruiker moet betalen om iets te horen. Het huidige Napster is overgenomen door concurrent Rhapsody die ervoor heeft gekozen de Napster merknaam niet langer voort te zetten.

Napster werd in 1999 opgericht en was de eerste peer-to-peer-downloadienst voor muziek. Gebruikers downloaden bestanden van elkaar, in plaats van een server. Grote aantrekkelijkheid: het was een erg publieksvriendelijke dienst en regelmatig lekte nieuwe muziek eerder uit via Napster dan dat het op CD verscheen. Miljoenen nummers zijn via Napster uitgewisseld, tot genoegen van het steeds groeiende aantal gebruikers maar tot ongenoegen van de muziekindustrie. Vele artiesten en platenmaatschappijen hebben rechtzaken aangespand tegen Napster. Waaronder Metallica, Dr. Dre en Madonna.

Napster had op het hoogtepunt rond de 25 miljoen gebruikers en beschikte over 80 miljoen nummers. Uiteindelijk ging het bedrijf ten onder door de vele rechzaken die waren aangepannen. In 2001 is de website officieel gestopt. Het merk Napster, icoon van gratis downloaden, werd gebruikt als muziekdienst waarbij de gebruiker betaalt voor streams of downloads. Tot het uiteindelijk werd overgenomen door Rhapsody, een vergelijkbare dienst. Die er nu voor heeft gekozen om de Napster merknaam te laten verdwijnen.