1 min

De wat oudere internetgebruikers zijn er misschien wel mee opgegroeid: Napster. Het was rond de eeuwwisseling waarschijnlijk de populairste dienst om illegale muziek mee te downloaden. Door vele gerechtelijke stappen werd Napster een halt toegeroepen, maar de dienst maakt nu zijn herintrede in veertien landen, zo ook in de Benelux.

Op zijn hoogtepunt had Napster maar liefst 80 miljoen geregistreerde gebruikers. Het was niet de enige dienst die het mogelijk maakte om muziekbestanden te downloaden, maar dankzij een intuïtieve interface en specialisatie op MP3-bestanden vond de dienst veel aanhang.

Napster hield in de Verenigde Staten nooit op te bestaan, daar werd een legale streamingdienst al in 2004 gelanceerd. In 2011 bleek dat niet langer rendabel en nam Rhapsody het bedrijf over. Waar Napster vroeger symbool stond voor het illegaal downloaden van bestanden is het nu een muziekstreamingdienst met een legaal aanbod, die nu ook in de Benelux beschikbaar komt.

Voor een maandelijks prijs van 9,95 euro kan men aan de slag met 20 miljoen muzieknummers. De prijs ligt daarmee gelijk aan die van concurrerende diensten die hier eveneens operatief zijn. Gebruikers die Napster willen proberen kunnen eerst gebruik maken van een maand proeftijd. Napster biedt ook de mogelijkheid om nummers offline op te slaan en er zijn ook mobiele apps beschikbaar.