2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De beursgang van Zynga, de maker van het veelgespeelde FarmVille, blijkt niet bepaald een succesverhaal. De eerste dag daalde de waarde van het aandeel al met enkele procenten, en gisteren was ook al een niet te succesvolle dag voor de game ontwikkelaar.

Eerlijk is eerlijk, het is wel erg vroegtijdig om nu al over de ondergang en het einde van Zynga te spreken, maar de start is allesbehalve veelbelovend. Vorige week vrijdag waagde de game ontwikkelaar de grote stap en kondigde de beursgang officieel aan. Het bedrijf hoopte de eerste dag één miljard dollar op te halen door honderd miljoen aandelen van tien dollar per stuk te verkopen. Helaas slaagde deze opzet niet, omdat de aandelen aan het einde van de dag vijf procent minder waard waren.

Ook de tweede dag verliep niet al te succesvol voor Zynga. Opnieuw daalde de koers van het bedrijf met vijf procent. In twee dagen tijd is het bedrijf al ééntiende van zijn waarde kwijtgeraakt. Enkele analisten voorspelden dit scenario al. Volgens hen heeft Zynga enkele populaire games op zijn naam staan, waaronder FarmVille, maar zijn alle daaropvolgende games minder populair. Daarnaast is Zynga te afhankelijk van Facebook, neemt de omzet steeds verder af en is het door een goede marketingcampagne voor concurrenten vrij eenvoudig om gamers over te halen hun game(s) te kopen.

Zynga is niet het enige bedrijf dat recentelijk naar de beurs is gestapt en in no time een groot deel van zijn waarde verliest. Groupon kampt met vergelijkbare problemen. Sinds de beursgang is de waarde van het bedrijf ongeveer gehalveerd. Sindsdien is het aandeel weer enigszins aangetrokken, met een huidige koers van 22,47 dollar.

Met de kerstdagen in het verschiet is het mogelijk dat de omzet voor Zynga zal toenemen. Hopelijk kan het bedrijf dan met een goede start het nieuwe jaar inluiden.